Събота,

Важна информация за повишаването на пенсиите

От: Агенция Стандарт -
35039
Важна информация за повишаването на пенсиите
A
A
A

Няма информация да има пенсионери, които да са ощетени от повишаването на пенсиите. Това, което трябва да се отбележи като постижение е, че парите са преведени навреме, въпреки проточването на процеса по актуализацията на бюджета. Това заяви в ефира на „Денят на живо” депутатът от „Продължаваме промяната“ и член на Социалната комисия Александра Корчева.

„Увеличението от 10 процента, както беше съобщено и допълнително разяснено от НОИ – включително, се отнася към основния размер на пенсията. COVID добавката всъщност не е част от основната месечна сума. По въпроса дали беше справедливо да включим COVID добавката перманентно като плащане към пенсиите – истината е, че хората вече са свикнали да получават тези средства 2 години по ред и са ги възприели като част от постоянния им доход. Решението за повишаването на пенсиите беше оптималното и ние вярваме, че е такова”, посочи тя.

Корчева подчерта, че при евентуална последваща COVID вълна ще се регулира в съответствие с приетите нормативни актове и процедури, които има българското законодателство по отношение на тези 60 лева COVID добавка. „Отново повтарям, че това беше възможно най-справедливият възможен сценарий. Като допълнителна справедливост разпоредихме и в пенсиите, които получават сега хората, да има тези 60 лева. Справедливото разрешаване на този проблем беше наш основен приоритет”.

По думите й предстои в комисия да се разгледа предложението линията на бедност да се вдигне на 504 лева. „Наша основна цел и заявка, която продължаваме да отстояваме, е да няма пенсионер, който да остане под линията на бедност”.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички