#ПромениКартинката с втора пътуваща изложба в България

Информационната кампания продължава да фокусира вниманието на обществото върху глобалния проблем с неправилно изхвърлените цигарени фасове

#ПромениКартинката с втора пътуваща изложба в България | StandartNews.com

Едни от най-често неправилно изхвърляни отпадъци в световен мащаб са цигарените филтри. Взети поотделно, те могат да изглеждат незначителни, но събрани заедно се превръщат в един от най-големите замърсители за околната среда. Фокусирайки се върху важността да знаем фактите, за да постигнем положителна промяна, информационната кампания #ПромениКартинката потегли отново из страната, за да реализира втората си пътуваща изложба с информационни пана.

Доказвайки, че ако имаме точната информация можем  да осъзнаем мащаба на проблема и да му противостоим, кампанията започна своята обиколка из страната тази пролет с първа спирка Велико Търново. Минувачите по Самоводската чаршия ще могат да видят визиите и да се запознаят с данните от 7 април до средата на месец май. След това се отправя към града на хумора и сатирата Габрово, ще стигне до Русе, Видин и до любимата морска дестинация на мнозина – Бургас.

 „През тази година продължаваме да развиваме #ПромениКартинката  с нови и интересни инициативи в различни градове в страната. Инициативата има дългосрочни планове, като се надяваме посланията ни да се превърнат във всеобща тема за разговор, а изхвърлянето на фасове - в социално неприемливо поведение, и всеки да припознае #ПромениКартинката като своя мисия. Първата ни спирка с пътуващата информационна изложба е във Велико Търново, където разчитаме на будните и загрижени за културното наследство хора. Знаем също, че колкото повече говорим за проблема, толкова повече хора го осъзнават и ще застанат зад нашия призив да променим картинката в градовете и в природата“, споделя Диляна Якова, мениджър „Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България.

Стартът на пътуващата изложба на #ПромениКартинката, която се осъществява в колаборация с организация Optimistas, бе даден през изминалата година. Тогава кампанията посети Пловдив, Стара Загора, Добрич и Варна, за да отговори на въпроси, сред които - колко време отнема на един неправилно изхвърлен цигарен фас да се разгради и колко цигарени фасове се изхвърлят извън предназначените за отпадък места.

С всяка своя инициатива информационната кампания #ПромениКаритинката се отличава с креативен подход, който провокира общественото внимание. Още една от вълнуващите инициативи на кампанията ще бъде възобновена и през 2023-та – колаборацията с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Вдъхновени от посланията на кампанията, през изминалата година второкурсници от университета по театрално и филмово изкуство създадоха серия от кратки видеа, посветени на темата. И тази пролет студентите, пречупващи през артистичната си призма глобалния проблем, ще използват аудио-визуалните изразни средства, за да призоват обществото да се отнася отговорно и с грижа към общия ни дом.

#ПромениКартинката, информационна кампания на Филип Морис България, стартира през лятото на 2021 г. От тогава до днес на десетки плажове по българското Черноморие бяха поставени въздействащи визии, бяха организирани доброволчески акции по почистване в София, Пловдив, Благоевград, Варна, Бургас, Стара Загора, Добрич и Русе. През изминалата година кампанията организира пет информационни изложби в страната и се включи в десетки културни събития.  

Посланици на #ПромениКартинката са популярни личности, които се отличават със своята силна гражданска позиция – Ива Екимова, Ники Кънчев, Гери Турийска, момчетата от група Остава, Анна Цолова.

Научете повече за инициативата и следващи активности в нея на https://promenikartinkata.bg/ и https://www.facebook.com/PromeniKartinkata.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай