Промени в Закона за радиото и телевизията

Проектът включва правила за защитата на потребителите и децата

Промени в Закона за радиото и телевизията | StandartNews.com

Министерският съвет прие решение, с което одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията.

проектът включва засилени мерки за защита на децата срещу вредното съдържание в онлайн пространството, при видео по заявка и от неподходящи аудиовизуални търговски съобщения.

В проекта се предвиждат условия на равнопоставеност, съхраняване на целостта на вътрешния пазар и засилване на правната сигурност.

Предвидена е по-голяма гъвкавост в регламентирането на телевизионната реклама.

Засилва се защитата срещу подбуждане към насилие, омраза и публични провокации, за извършване на терористични престъпления, за линейните услуги, видеото по заявка, платформите за споделяне на видео.

Законопроектът предвижда постепенно да се повишава нивото на защита на хората с увреждания.

С цел по-голяма прозрачност относно действителните собственици на медиите, Съветът за електронни медии включва в съществуващите регистри и връзка към информацията за структурата на собствеността и за действителните собственици на съответните доставчици, достъпна в Търговския регистър.

В законопроекта са предвидени и разпоредби за насърчаване на медийната грамотност на гражданите от всички възрасти и по отношение на всички видове медии.

Разпоредбите относно защитата на личния живот и защитата на тайната на източниците са прецизирани с оглед развитието на стандартите в международното право.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай