Прокуратурата с важно уточнение за разследването на "Хемус"

Държавното обвинение чака доказателства от МВР

Прокуратурата с важно уточнение за разследването на "Хемус" | StandartNews.com

По случая с автомагистрала Хемус" в прокуратурата няма постъпили данни за задържани от МВР за 24 часа лица, нито постановления за повдигане на обвинения, обясни  ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова.

По-рано днес от МВР обявиха, че са установили злоупотреби за милиони с пари, осигурени за ремонта на магистралата. Екип от четирима прокурори ще работи по случая и ще имат среща с разследващите екипи от ГДБОП, каза още прокурор Кирилова. По повод казаното от МВР, от прокуратурата информираха, че ще поискат от разследващите органи да приложат доказателства за евентуални престъпления. Кирилова отбеляза, че такива до момента в прокуратурата не са постъпили. От държавнотго обвинение обясниха още, че при тях по факс на 3 ноември е постъпило съобщение от разследващи полицаи в ГДБОП за започване на действия по неотложност по претърсване и изземвания, тъй като е било установено, че от юни 2020 г. досега са извършвани данъчни престъпления и пране на пари, както и нарушения свързани със Закона за счетоводството. В него обаче не било отбелязано, че става дума за "Автомагистрали" ЕАД, като там е пишело, че са били задържани десет лица.

Прокурор Кирилова посочи още, че в градската прокуратура се води разследване, след самосезиране във връзка с брифинг на БСП, срещу длъжностни лица от "Автомагистрали" ЕАД, АПИ и МРРБ. Тя отбеляза, че по делото работят екип от следователи в НСлС. Предмет на разследването е цялата дейност на "Автомагистрали" и разходваните средства от дружеството. До настоящия момент по това дело са разпитани над 100 свидетели, като е приобщена и огромен обем от документация. Назначени са и две комплексни експертизи.На 11 октомври наблюдаващият прокурор по това дело е поискал информация от ГДБОП и други структури дали в момента при тях има преписки или се работи по случаи, свързани с "Автомагистрали" ЕАД. Прокурор Кирилова посочи, че по нейно сведение такива данни не са постъпвали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай