Петък,

Прогнозата изчезна, синоптиците на нож с властта

От: Рачо Рачев -
105
Прогнозата изчезна, синоптиците на нож с властта
A
A
A

Първо готовност да протестират, а след това и истински протест, обявиха служителите в Националния институт по метеорология и хидрология. Причината е готвена промяна в статута на метеорологичната служба и нейното финансиране. Протестът е срещу преместването на службата от Министерството на образованието към Министерството на околната среда и водите.

На интернет страницата на института в сряда беше изписано съобщението „в протестна готовност“. По-късно се появи и надписът „НИМХ протест“.

„Прогнозите са спрени за обществеността от вчера, както и за медиите прогнозите. Смисълът е в това, че днес ще се гласува в пленарна зала промяната в Закона за водите. Моментът, в който бъде приета, протестът ни става безсмислен, затова решихме, че това е моментът, в който протестираме, след това ще решаваме какво да правим“, каза пред бТВ синоптикът Анастасия Кирилова от НИМХ.

По думите й причината за недоволството на метеоролозите е, че „това преместване се прави изключително бързо, без да е съгласувано и обсъдено с нас“.  Друга причина за тревога е запланувани промени в правилника на НИМХ и назначаване на „директор, без да е предложен от научния съвет на института“.

Няма диалог с институциите. С министъра на образованието не е проведена нито една среща въпреки многобройните предложения от страната на учените от НИМХ. С екоминистъра е проведена една среща. Диалогът се води през медиите, не ползотворен, всички предложения на НИМХ, каза Кирилова.

Няма да бъдат спрени обаче прогнозите за времето за държавните институции, за да не бъде засегната националната сигурност.

„Мястото на НИМХ е в МОН, защото това е научна организация“, смята Кирилова.

„За нас решенията в НИХМ се взимат тайно, без обсъждане, в последния момент и се налагат силово”, заяви пред Нова телевизия метеорологът Орлин Георгиев.

„Институтът днес не изпълнява само задачи в интерес на МОСВ. Ние неведнъж подчертаваме, че имаме задължения към още 7 министерства. По същата логика може да бъдем прехвърлени и към Министерството на регионалното развитие и благоустройството”, поясни Георгиев. Той допълни, че има вероятност НИХМ да се превърне във ведомствена служба, от което ще пострада цялото общество.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички