Професор с много тежка присъда за бюджета ни и Европа

Заради актуализацията на бюджета България се отдалечава от Еврозоната

Професор с много тежка присъда за бюджета ни и Европа | StandartNews.com

Прогнозната обстановка по отношение на актуализацията на бюджета подсказва, че се отива към съществен бюджетен дефицит, което ще попречи през следващите години да претендираме за влизане в Еврозоната. Това каза в интервю за Фокус икономистът проф. Боян Дуранкев.

Той подчерта, че за актуализация на бюджета не е достатъчно да се поискат пари, които да бъдат насочени нанякъде, а да се прецени общата картина на икономиката и обществото в България и то в условията на служебен, а не на редовен кабинет.

Прогнозите на правителството са за икономически растеж от 3,5% за година и инфлация от 2,5%. По линия на растежа той е подценен като възможност за годината, а що се отнася до инфлацията е силно подценена.

Вече официалната инфлация е над 2%, а до края на годината остават три месеца. Неприятно е, че отстъпваме от критериите, които трябва да изпълняваме до приемането на страната в Еврозоната – за т. нар. бюджетен дефицит, който не трябва да бъде над 3%, а е записано, че ще бъде 4,4%, допълни той.

България остава единствената страна, която не е подготвила и не е предала своя вариант на Плана за устойчивост и в развитие, откъдето очаквахме доста солидна сума, при което бюджетният дефицит нямаше да бъде такъв, какъвто е в момента, обясни още икономистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай