Четвъртък,

Професор предупреди за антибългарската пропаганда в Скопие

От: Рачо Рачев -
780
Професор предупреди за антибългарската пропаганда в Скопие
A
A
A

Когато става въпрос за Република Северна Македония (РСМ) разминаването в позициите на политиците не е от вчера. В него се появяват изненадващи реплики и става ясно, че има напрежение, заяви пред БНР проф. Ангел Димитров, съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси.

Той подчерта, че все още я няма онази промяна, която предполага сигурност и доверие между двете държави. „Когато става въпрос за РСМ, трябва да сме съвършено наясно, че има трайни български интереси, които не може с лека ръка да бъдат жертвани в името на въображаеми далечни цели“, каза професорът.

Димитров припомни, че „пропагандната машина в Скопие спрямо България работи без почивен ден“. „Ако няма поводи, те се измислят. Но да се използва бруталната агресия на Русия в Украйна за антибългарски нападки е върховен цинизъм. Той е мотивиран от историческата неграмотност на авторите, които говорят тези неща. Да сравняваш България с Русия, да наричаш България денационализатор и геноцидна държава е пропагандно безумие“, възмути се проф. Ангел Димитров.

По думите му на преброяването в Северна Македония не може да се гледа като на напълно достоверна операция, която да дава ясна картина. „За мен дори броят на преброените хора не отговаря на този на реално живеещите в страната. Смущаващо е, че на фона на толкова хора с българско гражданство, едва толкова малко хора са заявили идентичността си“, каза Димитров.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички