Проф. Бояджиев: Затвор за бракониерите

Проф. Бояджиев: Затвор за бракониерите | StandartNews.com

Те стават все по-нагли, защото се чувстват недосегаеми

Проф. Людмил Бояджиев, председател на асоциация "Български дивеч"

- Проф. Бояджиев, през април 2015 г. България ще бъде домакин на 62-ата асамблея на Международния съвет по лова. Как оценявате това събитие?

- Това решение на Световния съвет по лова да проведе своя пореден форум в София бе донякъде изненадващо. Защото то е едно важно и сериозно мероприятие. От една страна, България наистина има с какво да се похвали като ловни трофеи и опазване на дивеча, което бе видно от състоялото се в Пловдив през 1981 г. Световно ловно изложение. То показа, че у нас е имало правилно отношение към лова и стопанисването на дивеча. Днес, за съжаление, не може да се похвалим със същото. Въпреки това асоциация "Български дивеч" ще направи всичко възможно, за да представим страната си в най добра светлина във взаимодействие с Държавната агенция по горите и Министерството на земеделието. Но са натрупани куп проблеми, решаването на които не търпи отлагане.

- Защо се стигна до това отстъпление от завоюваните позиции?

- Причините са много и са резултат на липсата на правилна политика в продължение на последния четвърт век. Държавата просто абдикира от своята отговорност по опазване на дивеча, на която тя се явява собственик. Става въпрос за цялостната работа по изхранването на дивеча, по неговата охрана, по регулирането на неговата популация и не на последно място, следене на неговото здравословно състояние. Именно това ще бъде и основната тема на асамблеята - "Борбата със заболяванията на дивеча". Тази година всички станахме свидетели на епидемията от син език, която нанесе огромни загуби на дивеча. Имали сме и преди различни заболявания от рода на шапа, но никога не се е стигало до такива катастрофални размери, щетите от които все още не са напълно изчислени.

- С какво трябва да се започне?

- С цялостна концепция за лова и дивеча. Сега ние отчитаме бройката на дивеча, правим всяка година така наречените таксации. Но гледаме бройката, а не стойността на дивеча като разход. И тук идва въпросът с ловните концесии. Хората, които сключиха тези договори и поеха съответните ловни стопанства, направиха в тях сериозни инвестиции. В същото време основната част от ловните площи - 85 %, се стопанисва от ловните сдружения. И тук не се инвестира достатъчно. Всеки организиран ловец плаща годишна такса от 50 лева за поддържане на дивеча. Аз не съм видял досега отчет за какво точно се използват тези средства. Няма злоупотреби, но просто много от тези пари просто си стоят в банките. Излиза, че арендаторите на ловни стопанства влагат в пъти повече от ловните сдружения на единица площ.

- Ловните дружинки постоянно протестират против арендаторите на ловни стопанства, най вече за оградите?

- Това вече наистина не мога да го разбера. Тези огради се издигат заради хората, а не заради животните. Дивечът нищо не може да го спре - стане ли в повече, той ще излезе от границите на стопанствата и следователно, става обект за лов в полетата на сдруженията.

- Зачестиха случаите на хора, които нямат съответните лицензи, да заграждат арендуваните или купени от тях горски парцели и да се занимават с незаконно отглеждане на дивеч.

- Да. И тук вече опираме до най-болния въпрос - бракониерството. С цялата си отговорност заявявам, че то вече е организирано едва ли не на държавно равнище. В смисъл, че са замесени и държавни служители от горския сектор. Те не могат, а и не желаят да се противопоставят на т.нар. "привилегировани ловци" от политическия елит, защото до голяма степен зависят от тях за постовете си. Нещо повече - самите те са се превърнали в някакви "свещени крави", които се чувстват вечни. Разменят си длъжностите и тълкуват закона, както им е изгодно. Бракониерството е станало въпрос на лобизъм и клиентелизъм. Бракониерите стават все по-нагли, защото се чувстват недосегаеми.

- За размаха на бракониерството често обвиняват собствениците на ресторанти, които изкупуват месото.

- Не съм съгласен, че точно те стимулират бракониерството. Бракониерите лекуват някакви комплекси, все повече от тях убиват просто за удоволствие. Заради тръпката, че си нарушил закона, което вече ги прави обществено опасни. Защото ако са изненадани на местопрестъплението, те няма да се поколебаят да стрелят и срещу съответните служители на реда.

- Може ли да се спре или поне ограничи всичко това?

- Държавата трябва да се отърси от сегашното си безхаберие по отношение на лова и дивеча. Нужна е драстична промяна на законодателството. Сега наказанията за бракониери са доста меки. Бракониерството трябва да се криминализира и да се води като обществено опасно престъпление, подлежащо на съответните срокове затвор. Иначе всичко ще си остане постарому. Освен това наказанията трябва да бъдат съобразени с вида на отстреляния незаконно дивеч. Едно е да отстреляш нелегално женска дива свиня, която два пъти годишно може да роди 6 до 12 прасенца, друго е кошута или сърна. Бих предложил също и паричните санкции да са пропорционални на доходите на въпросния нарушител.

- Друга дискусионна тема е въпросът с отстрелването на хищниците. Постоянно хората се оплакват от нападенията на вълци или мечки..

- Ние, българите, ако някой вдигне пръст, почваме да ръкопляскаме. Така е и с въпроса за отстрела на хищниците, защото някой еколог някъде си казал, че трябва да се пазят. Така забранихме лова на дивата котка, за вълците въведохме ограничения за размножителния период. И ето че вълците наистина се превърнаха в проблем. При това с "двоен" отрицателен ефект, защото техният размножителен период съвпада с този на тревопасните. И какво става - вълците необезпокоявани могат да ловуват бременни сърни и кошути.

- Как вашата асоциация смята да участва в решаването на всички тези неща?

- Ние не искаме да се конфронтираме с никого. Идеята ни е да се създаде един консултативен съвет по лова и дивеча към Министерството на земеделието с участието на всички заинтересовани страни, където да се чува и нашата дума. Иначе вече сме издали много брошури по опазването на дивеча, за борбата с горските пожари, за заболяванията на дивеча, учебни помагала за горските техникуми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай