Четвъртък,

Проф. Радка Аргирова ни попари. Връща ли се Ковид?

От: СТАНДАРТ -
5145
Проф. Радка Аргирова ни попари. Връща ли се Ковид?
A
A
A

Епидемиологът проф. Радка Аргирова, съветник на премиера Кирил Петков, ни попари. Тя хвърли бомбата, че Ковид ще се върне наесен и ще ни мъчат два варианта на Омикрон.

Очаква се един спокоен период, като не се прекратява наблюдаването на генетичното развитие на коронавируса и неговите варианти. Особено ни тревожи факта, че в момента в Южна Африка има два нови варианта. В момента обаче сме на опашката на пандемията, каза Аргирова за БНТ.

Тя обаче посочи, че в началото на септември вероятно ще има вълна от BA.4 и BA.5 в България - двата нови подварианта на Омикрон в Южна Африка, но според нея ще бъде по-лека. Най-новите медикаменти имат разрешение от ЕМА, скоро ще бъдат у нас - до края на лятото.

Освен лечение имаме и един нов медикамент, който върви като лекарство, но на практика е ваксина за лицата, за които не очакваме да развият антитела след ваксинация, уточни проф. Аргирова.

Описани са над 200 постковидни синдрома, като всеки един орган от човешкото тяло може да бъде засегнат, каза тя. Относно маймунската шарка, здравният съветник на премиера обясни, че може да се предприеме ваксинация, но тя няма да е обща, а кръгова. Това значи, че се ваксинират лица от близкия кръг на доказано заразени с болестта.

За хората с особено тежки заболявания - трансплантирани, тежки форми на левкемия или с напълно потиснат имунитет вече има специална нова имунизация - препарат, който вкарва направо антитела в организма. Той е част от одобрените нови препарати срещу COVID и трябва да пристигне в България още през лятото. Става дума за около 2000 такива пациенти у нас и за всички тях иновативното лекарство, което представлява пасивна имунизация, ще бъде осигурено, обяви тя.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички