Проф. Константинов каза какво става в Онкологията

Протестът е инсцениран, каза директорът

Проф. Константинов каза какво става в Онкологията | StandartNews.com

Драма в нашата болница няма, това беше инсцениран протест на хора с лични интереси. В момента, в който камерите се прибраха, те изчезнаха, протестираха 20-30 души от 500 в цялата болница. Това коментира в интервю за бТВ директорът на Специализираната болница по онкология проф. Д-р Стефан Константинов. Лекари и пациенти от раковата болница в София излязоха на протест вчера заради разкриването на COVID отделение в лечебното заведение.

Последната заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов задължава всяка голяма болница в София да разкрие допълнителни легла за пациенти с коронвирусна инфекция. Според лекари обаче е недопустимо в онкологичната болница да има инфекциозно отделение и това крие изключително голям риск.

„Не е хубаво в онкологична болница да има инфекциозно отделение, тук няма дискусия. В момента обаче имаме пандемия с много заболели, значителна част от тях са онкологично болни. Тази тема – къде трябва да се лекуват, предизвика напрежение“, обясни проф. Константинов. 

„Аз като директор направих простички неща. Обадих се на шефа на РЗИ и казаха – имате заповед за 10% за всички болници, но нашата е непригодна. След това се обадих на министъра и той ми каза – не знаем какво ще се случи, но вие се подгответе за случай на абсолютна нужда. Там няма да се пращат външни пациенти, ако имате вътрешен човек не натоварвайте допълнително системата, а го лекувайте. Това съм го свел и до персонала“, обясни директорът на болницата.

Той посочи, че още миналата седмица има внесени промени в закона за лечебните заведения, които казват за специализираните болници, че там при такива състояния ще се лекуват само инфектирани хора по време на основното си лечение.

„Това не е отделение, не е клиника, а една структура за изолация и в нея има един единствен човек, там има 29 легла”, каза проф. Константинов. Той разказа, че за този пациент, който също е с онкозаболяване, му се обадил в 4 часа сутринта дежурният лекар, за да попита какво да прави. Болният имал понижени нива на кислород, не можел да диша. И тогава директорът взел пешение да го приемат. Какво трябваше да направя – да откажа ли, попита проф. Константинов. И коментира, че ако прогонването от родното й село на санитарката в Ковид-отделението на Бургас е срамно, то за голяма болница неприемането на пациент е 1000 пъти по-срамно.

От спешната помощ и останалите болници проявяват разбиране, това показва, че ние сме последната резерва, обобщи проф. Стефан Константинов.

„Към момента няма никаква опасност за нашите пациенти, взети са всички мерки, които трябва да се направят. Потоците са разделени. Когато човек с COVID-19 дойде, той влиза в една клиника, която е абсолютно затворена“, уточни лекарят.

„Заповедта на министъра не е от вчера, когато излезе аз свиках разширен медицински съвет – началници на клиники и старши медицински сестри. Те изразиха своите притеснения“, каза още проф. Константинов. „Не можете ли да допуснете, че в болницата има хора с много лични цели, които искат да покажат, че има проблем, дори с цената да навредят на имиджа й и да направят така, че пациентите да идват в нея“, коментира директорът на Специализираната болница по онкология.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай