Вторник,

Проблем с депутатските заплати. Колко да получават избраниците?

От: Рачо Рачев -
524
Проблем с депутатските заплати. Колко да получават избраниците?
A
A
A

Каква е депутатска заплата няма значение, но ако депутатите изпълняват добре функцията си, обяви пред бТВ Кремена Атанасова от КТ „Подкрепа“. По думите й трябва да бъде направена оценка на тяхната работа и да оправдават обществените очаквания.

Ако живеем добре, ще имаме добра производителност на труда на депутатите, ако повишават доходите, има как да се измери тяхната работа, каза тя.

Според бившия социален министър Христина Христова заплатите на депутатите не трябва да са обвързани със средната работна заплата и трябва да са симетрични с това, което получават останалите хора в страната.

„Популистко е да има всеки път искания депутатската заплата да бъде 1000 лв., няма как да очакваме, че някой ще застане начело на държавата, като народен избраник, и ще получава ниско възнаграждение“, отбеляза Кремена Атанасова. Не мисля, че е сериозно да очакваме, че депутатите биха вземали 1000 лв. заплата и ще останат независими, каза тя.

Минималната заплата ще бъде увеличена с по-малък процент от инфлацията. Затова настояваме тя да бъде обвързана със средната, допълни експертът от КТ „Подкрепа“.

„Ако говорим за политика по доходи, държавата не може кой знае колко да влияе върху доходите, тя влияе ако създава условия за развитие на икономиката. Може да влияе и с минималната заплата, а и като поддържа финансовото състояние на пенсионната система“, заяви Христина Христова.

Според нея всеки мораториум значи безсилие да се вземе решение. Трябва да се търсят обективни критерии за оценяване на труда на всеки. „Да се надяваме 2022 г. да намерят отговорност и сили и да постигнат консенсус за минималната работна заплата, каза Христова.

По думите й директивата на ЕС казва, че минималната заплата трябва да е 50% от средната работна заплата.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички