Привличаме руски туристи с облекчения за визи

Отпаднат таксите за издаване на визи на деца на възраст до 12 години

Привличаме руски туристи с облекчения за визи | StandartNews.com

Крачка напред за привличането на руски туристи предприема държавата. Тя предвижда облекчения при издаването на визи.

Отпаднат таксите за издаване на визи на деца на възраст до 12 години. В момента таксата е 35 евро за децата между 6 и 12 г., което спира провеждането на летни лагери.

Руските туристи, включително и тези с имоти в България, ще получават визи по-лесно, предвижда постановление за промени на нормативни актове на Министерския съвет, внесено от вицепремиера Екатерина Михайлова и пуснато за обществено обсъждане в портала strategy.bg.

Ще има възможност да се издават многократни визи със срок на действие от 5 години с туристическа цел, стига гражданинът на страна извън ЕС да гарантира, че разполага с достатъчно средства да се върне в държавата си, а паспортът му е с валидност поне 3 месеца след изтичане на визата.

Транзитни летищни визи и такива за краткосрочно пребиваване в страната ще бъдат давани в рамките на деня, а не за 3 работни дни, както е в момента.

МВнР вдига цените за издаване на входни визи за България от 60 на 80 евро, но увеличението ще влезе в сила след края на летния сезон - от 1 октомври 2021 г. Новата по-висока цена няма да се отнася за страните, с които ЕС има споразумения за улесняване на визовия режим. Така таксата за издаване на визи за граждани на Руската федерация, Азербайджан, Армения и Беларус остава 35 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай