Четвъртък,

Прихванаха мина в морето ни ДОПЪЛНЕНА

От: Стандарт -
1298
Прихванаха мина в морето ни ДОПЪЛНЕНА
A
A
A

Морска мина е била прихваната във водите на Черно море край Камчия. Това съобщи пред bTV Митко Димитров, говорител на военното министерство.

Мината, приведена в бойно положение, е била открита и обезвредена в Черно Море край Камчия, съобщиха от Щаба на Военноморските сили.

Тя е била забелязана от търговски кораб на 26 морски мили от българския бряг и е обезвредена.

Сигналът за плаващата морска мина е получен вчера в 15.10 часа от Морския спасителен координационен център. Тя е забелязана  източно от устието на река Камчия от моторен кораб "Монтерей", плаващ под либерийски флаг.

След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) в 15.30 ч. са вдигнати дежурният вертолет "Пантер" от морската вертолетна авиобаза "Чайка" и дежурният кораб - базов миночистач "Прибой" от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби. В 17.35 ч. екипажът на вертолета открива мината и предава координатите на гранично-полицейския кораб "Каварна".

Бързоходен катер 213 с екипаж мичман Валентин Йорданов Зенгинов и старшина II степен Калоян Иванов Кръстев и екип от водолази - капитан-лейтенант Деян Кирчев Стефанов, офицерски кандидат Николай Валентинов Пенчев, главен старшина Красимир Станчев Кръстев с ръководител капитан I ранг Даниел Тодоров - командир на дивизион спомагателни кораби, извършва преход до мястото, охранявано от гранично-полицейския кораб "Каварна". Военните специалисти класифицират мината като котвена, тип "Ям", приведена в бойно положение.

В 20.50 ч. мината е унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

Заплаха за корабоплаването няма. Още през март стана ясно, че известен брой морски мини са били отнесени от буря от плаж в Одеса.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички