Понеделник,

Президент и парламент отбелязаха спасяването на българските евреи

От: Рачо Рачев, кадър БНТ, архив -
343
Президент и парламент отбелязаха спасяването на българските евреи
A
A
A

Спасяването на българските евреи през Втората световна война е резултат на нравствения капитал на цели поколения, заяви днес президентът Румен Радев, който отправи послание по случай 79-та годишнина от събитието.

По традиция на 10 март отбелязваме светлия подвиг на спасението на българските евреи и в същото време скърбим за всички жертви на онази жестока и мрачна епоха.

"През 1943 година българският народ храбро издържа едно от големите си исторически изпитания и направи това, което малцина други в Европа успяха или пожелаха да сторят. Фундаментът на това спасение бе в огромния нравствен капитал на цели поколения. Надгради го будната съвест на България – православната църква, народни представители, политически и обществени лидери, мнозинството обикновени българи", допълва Румен Радев.

Държавният глава добавя, че отхвърлили удобството на конформизма, изправили се срещу безразличието, предците ни не са позволили депортацията на своите съседи, съученици и приятели евреи. Така те завещаха и на нас частица от своята дързост и доблест, от вярата в човешкия живот, заявява Румен Радев.

"През последните дни живеем с усещането, че светът се намира на исторически кръстопът, който може да възроди непростими грешки от миналото, да посее семената на нови неправди и страдания. Ето защо днес примерът на нашите предци грее особено ярко. И не е случайност, че много българи, достойни техни наследници, отварят сърцата си – този път за невинните жертви на една братоубийствена война", подчертава Румен Радев.

Според него историята за чудото, сътворено от малка България в най-мрачните за Европа години, трябва да се разказва. "За да не забравяме, че с общи усилия можем да се обединяваме около доброто и да даваме надежда там, където е най-нужна", завършва президентът.

Отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи и отдаваме почит към жертвите на Холокоста. С гордост си припомняме, че преди 79 години българският народ извършва подвиг и спасява своите съграждани евреи от лагерите на смъртта, заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев в слово от парламентарната трибуна. 

В началото на заседанието депутатите почетоха с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на жертвите на Холокоста.

Никола Минчев отбеляза, че недопускането 50 хиляди евреи да отпътуват към концлагерите е безпрецедентен акт в онези дни на терор и мракобесие. Във времена на война, омраза и жестокост българите се противопоставят на политиката на геноцид и доказват, че демокрацията, толерантността, човеколюбието и равноправието са ценности, които се изповядват независимо от времето и силните на деня, посочи той.

Днес имаме основание да изтъкнем и приноса на народните представители от 25-ото Народно събрание, подписали писмото, инициирано от подпредседателя на парламента Димитър Пешев, с което се противопоставят на депортирането на българските евреи. Направеното от тях е част от усилията на Българската православна църква, на видни личности, интелектуалци, дипломати, на всички слоеве на българското общество, отбеляза Никола Минчев.

В същото време трябва да почетем паметта на 11 хиляди евреи от Северна Гърция и части от бивша Югославия, тогава под фактическа германска власт, които не са били спасени. Тяхната съдба е рана, която не е зараснала, посочи той.

Днес имаме повод отново да заявим, че ще се противопоставим на всички прояви на ксенофобия, расизъм, верска и етническа омраза, както у нас, така и навсякъде по света, заяви председателят на Народното събрание. Според него не са загубили своята актуалност думите от писмото на 43-мата народни представители: "Честта на България и на нейния народ е не само въпрос на чувство, тя е преди всичко елемент на нейната политика, тя е политически капитал от най-голяма стойност и затова никому не е позволено да го разпилява без оправдание, което би се споделило от целия народ".


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички