През март става ясно колко пари ще даде ЕК за Спешна помощ

През март става ясно колко пари ще даде ЕК за Спешна помощ | StandartNews.com

София. Точно колко пари ще получи България от ЕК за Спешна помощ и каква част ще бъдат използвани през тази година ще стане ясно през март, заяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков по БНТ. 

Вчера министърът на здравеопазването Петър Москов обяви пред медиите, че България е получила зелена светлина от ЕК за 85 млн. евро, които ще отидат за Спешната помощ в страната.

"Основният измерител за успех не е получаването на пари от ЕК за спешната помощ", коментира зам.-министърът Ваньо Шарков. По думите му най-важното е пациентът да има гарантиран по-бърз достъп до системата на здравеопазването. Второ, пациентите да получават по-качествена медицинска помощ чрез обновяване на автопарка, чрез нова модерна апаратура и техника. Третата цел е да се намали недостатъчната кадрова обезпеченост на центровете. Всичко това ще доведе до по-добра и по-качествена Спешна медицинска помощ в страната, убеден е Шарков.

По думите му идеята е да се започне още от тази година с обновлението, като се гонят няколко цели. "За нас основен измерител на това дали сме успели, не е това дали сме успели да получим парите от Европейската комисия. Основен измерител е в страната да няма място, в което линейката да стига за повече от 30 минути", каза Шарков.

Той обясни, че това, което иска да направи министерството, е насочено в три основни посоки – обновяване на автопарка - очаква се да се купят 400 нови линейки, подмяна на обзавеждането в тези линейки и апаратурата в тях, и преобразяването на центровете за медицинска помощ, така че в тях да може пациентите да остават за 24-часово наблюдение.

От парите, отпуснати от ЕК за Спешната помощ, няма да се отделят за заплати на спешните лекари, каза още Шарков. Той припомни, че тази година вече е започнало 20% увеличение на фонд "Работна заплата" в системата на Спешна медицинска помощ. Идеята е в рамките на следващите 5 години да има такова увеличение в началото на всяка година и това да допринесе за по-добрата кадрова обезпеченост, посочи заместник-министърът.

Министерството на здравеопазването ще работи и по други оперативни програми – „Развитие на човешките ресурси" и „Иновации и конкурентоспособност", за да финансира част от специализациите на младите лекари и за включването на парамедиците в системата на спешната медицинска помощ, уточни още Шарков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай