Прекрасни имена празнуват днес, почитаме смели Християни

Имен ден имат Евстрати, Статко, Евгени, Евгения, Генчо, Лучия, Герман

Прекрасни имена празнуват днес, почитаме смели Християни | StandartNews.com

На 13 декември правослваната църква почита много имена, които били носени от смели християни, загинали в името на Христовата вяра - светите мъченици Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест, и на Светата мъченица Лукия девица.

Светите мъченици Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест живели по времето на императорите Диоклетиан и Максимиан. Тогава християните били преследвани и жестоко измъчвани. Те били публично умъртвени пред очите на всички християни заради любовта им към Бога. Презвитер Авксентий бил посечен с меч, Евгений - жестоко убит, а после Мардарий бил обесен с главата надолу и подпалван с огън. Това станало през 305 г

Светата девойка Лукия (Лучия) е родена около 283 г. в Сицилия. Тя произхожда от богато римско семейство от Сиракуза. След ранната смърт на нейния баща тя е отгледана само от майка си.

Още като млада девойка Лукия приема християнската вяра и дава таен обет за безбрачие. Като навършва пълнолетие, нейната майка я сгодява за богат младеж, но Лукия отхвърля този брак. Отхвърленият годеник си отмъщава, като донася на властите, че е християнка.

Лукия е арестувана и измъчвана, за да се откаже от вярата си. Присъдата над нея е да бъде затворена в публичен дом и принудена да проституира. Тогава тя, за да се спаси от проституция, си избожда очите. Заради това е обезглавена през 304 г.

Мощите на светицата са укривани дълго от мюсюлманските владетели на Сицилия. По време на владичеството на Византия те са открити и пренесени в Константинопол, а в Сицилия е оставено само нейно ребро и лявото рамо.

През 1204 г., по време на Четвърти кръстоносен поход, мощите на света Луция са пренесени от Константинопол във Венеция, където са поставени в новоизградената църква на нейно име.

През 1861 г. църквата е разрушена, за да се построи железопътната гара на Венеция, която днес също носи нейното име. Мощите на светицата са пренесени в съседната църква „San Geremia“, където са и до днес. През 1955 г. тогавашния епископ на Венеция Анджело Ронкали, по-късно папа Йоан XXIII, покрива мумифицираното лице на светицата със сребърна маска.

Днес църквата почита и паметта на Св. Герман, който се родил в православна Русия, а проповядвал Божието слово на Алеутските острови и на Аляска.  Починал блажено през 1837 г. Копирано от standartnews.com

Имен ден празнуват Евстратий, Евстрати, Стати, Статко, Евгени, Евгений, Евгения, Женя, Гено, Генчо, Гендо, Лучия, Герман. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай