Предвиждат 600 нови линейки

Предвиждат 600 нови линейки | StandartNews.com

София. Здравният министър Петър Москов заяви, че се предвижда автопарк за 600 нови линейки, ремонт на филиалите, центровете за Спешна помощ и спешните отделения на болниците.

Тези мерки са част от цялостната концепция за Спешна помощ, част от бъдещата реформа в здравеопазването. Като един компонент от концепцията Москов посочи справяне с кадровата криза в Спешната помощ.

"До някаква степен това става с национални усилия, през бюджета за тази година осигурихме нужното финансиране за хората, работещи в Спешната помощ и това дава нужния ефект. Вече има новопостъпили лекари във филиалите на Спешна помощ, като само в софийската Спешна помощ има 10 нови лекари. Възможността за развитие на тези хора, пък, ще става чрез Наредбата за специализация", каза Москов, цитиран от БГНЕС.

Москов заяви, че парите, които идват за Спешната помощ, ще бъдат използвани строго според приетата в края на миналата година концепция за развитие на спешната помощ и плана за действие спрямо нея. Това са индикаторите, които ЕС ще следи дали спазваме и заради които искаме това финансиране. Крайната цел в края на програмата през 2020 г. ще бъде възможността за разлика от сега, когато не повече от 3 млн. граждани имат достъп до Спешна медицинска помощ и възможност за адекватна диагностика в рамките на 30 минути, 7 млн. граждани да имат тази възможност.

Москов заяви, че концепцията за реформи в здравеопазването е на етап съгласуване и е предмет на съгласие във Висшия медицински съвет. Той добави, че би трябвало утре тя да е част от дневния ред на Министерски съвет и да се превърне формално в акт на правителството.

"Вече работим по част от тази концепция, внесени са част от мерките в парламента", добави той.

След изявлението си пред медиите на дискусия за реформата в здравеопазването, Москов разясни пред събралата се аудитория основните цели на бъдещата реформа, която той е нарекъл "реформа чрез цели". Москов припомни, че в 90 % показателите за смъртност и детска смъртност у нас са катастрофални. Това, според него означава, че резултатът от здравната система не е постигнат.

"Наличният ресурс трябва да бъде много ясно пренасочен спрямо изпълнение на определени цели за постигане на средно европейски характеристики. Целите, които си постигаме в цялостната програма са снижаване на смъртността във всяка една възрастова група, увеличаване на средната продължителност на живота. Това става чрез прегрупиране на човешките ресурси, дейностите и структурите", посочи Москов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай