Преди 79 години България спасява своите евреи от нацистите

С намесата на политици, духовници и на обществеността, българските евреи са спасени

Преди 79 години България спасява своите евреи от нацистите | StandartNews.com

На днешния ден се навършват 79 години от спасяването на българските евреи. На 10 март 1943 година е спряно депортирането на близо 50 000 души към концентрационните лагери на нацистка Германия.

Как се случва всичко? В края на 1940 Народното събрание на България приема срамен законодателен акт - Закон за защита на нацията. По-късно е създаден и Комисариат по еврейските въпроси, начело на който застава Александър Белев. В началото на 1943 г. той подписва договор с представител на Гестапо за поетапна депортацията на българските евреи. До началото на март 20 000 български евреи е трябвало да бъдат изпратени в Треблинка. В защита на българските евреи се обявяват 43 депутати, Българската православна църква, интелектуалци, писатели, художници и обикновени хора.

Митрополит Стефан, Димитър Пешев, митрополит Кирил, сн. БНР

На 10 март 1943 г. пловдивският митрополит Кирил и софийският митрополит Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив. Седем дни по-късно тогавашният заместник-председател на парламента Димитър Пешев пише писмо срещу депортирането на българските евреи, подкрепено от 42-ма депутати. Така, с намесата на политици, духовници и на обществеността, българските евреи са спасени.

Преди всичко това е безпрецедентен по мащаба си акт. Друг народ, спасил своите евреи по време на фашизма – датският, е изпратил близо 8 хиляди от тях в Швеция, а в Албания, в планините, са били укрити около 2 хиляди евреи. Другата особеност на българския феномен е, че спасението е станало на собствена територия. Затова в края на войната броят на евреите в България е по-голям, отколкото в началото й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай