Празнуваме 115 години независимост на България

Денят се отбелязва като официален празник от 1990 година

Празнуваме 115 години независимост на България | StandartNews.com

Страната ни чества днес 115 години от обявяването на своята Независимост. Денят се отбелязва като официален празник от 1990 година и ще премине и днес с церемонии в цялата страна.

В нощта срещу 22 септември през 1908 година министър-председателят Александър Малинов посреща княз Фердинанд на военния параход "Хан Крум" край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Велико Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите.

Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата "Свети 40 мъченици", а княз Фердинанд приема титлата цар на българите. България е призната от Османската империя и Великите сили през пролетта на 1909 година.

По традиция център на тържествата е старата столица Велико Търново.

Празничният ден започва рано сутринта със Света литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. След това ще се състои водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ "Васил Левски" и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

От 10:30 часа ще се състои военен ритуал за издигане националното знаме на Република България на хълма "Царевец".

Тържествената заря-проверка ще се проведе на площад "Цар Асен І" довечера в 19:30 часа.

Денят на Независимостта ще завърши с аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина” и празнични илюминации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай