Празни катафалки плъзнаха из София

Погребалните протестират срещу промени в Закона за устройство на територията

Празни катафалки плъзнаха из София | StandartNews.com

Протестна кавалкада от катафалки премина в центъра на София, като цел на очевидния им протест бе да се покажат пред сградата на Министерски съвет. Траурните автомобили минаха по жълтите павета, за да стигнат до Народното събрание.

На катафалките са залепени български трибагреници, а водачите им натискат продължително клаксоните на превозните средства. В района е засилено полицейското присъствие.

На 27 февруари депутатите приеха промени в Закона за устройство на територията. "За" законопроекта , уреждащ вида на гробищните паркове гласуваха 85 народни представители, "против" - 13 и "въздържали се" - 32, с което той бе приет. Вносители на законодателната инициатива са депутати от ВМРО.

Текстовете предвиждат общинският съвет да приема наредба, с която да урежда управлението и вътрешния вид в гробищните паркове, реда и условията за погребения и кремации, ползването и благоустрояването на гробните и урнови места и свързаните с тази дейност услуги на територията на общината. С нея се определят и изискванията към търговците, извършващи погребални строително-монтажни и каменоделски услуги на територията на гробищните паркове.

В мотивите на законопроекта вносителите посочват, че именно липсата на закон за погребалната дейност, с който да се регулират обществените отношения, свързани с траурно-обредната дейност, управлението на гробищните паркове и статусът на лицата, които могат да извършват траурно-обредни услуги, води до необходимостта от предлаганите промени.

От погребалните агенции считат закона за лобистки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай