Пращаме чипровските килими в ЮНЕСКО

Президентът подкрепи кампанията на "Стандарт" "Чудесата на България"

Пращаме чипровските килими в ЮНЕСКО | StandartNews.com

Чипровци.Страната ни ще предложи чипровските килими да станат част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествата по повод 400 години от рождението на Петър Парчевич в Чипровци.

Чипровските килими са част от кампанията на "Стандарт" "Чудесата на България". Тя има за цел да отсее културните паметници и обичаи, които да станат част от световното богатство на ЮНЕСКО. Засега чипровските килими са втори в раздела "Нематериални културни богатства". Пред нея читателите са класирали само куклите от шума от Пловдивско.

Надявам се чрез националната програма „България 2020” северозападните части на страната ни да настигнат останалите региони по икономическо развитие, каза още Плевнелиев. Той добави, че неговата кауза е модернизацията и просперитетът на България.

Президентът разгледа историческия музей на града и основното училище „Петър Парчевич”, където е подредена изложба за родословното дърво на великия българин. Той посети работилницата за килими на училището и връчи награди на децата, победители в конкурса за есе, стихотворение и рисунка, посветени на Петър Парчевич.

Държавният глава се запозна и разговаря с наследниците на фамилията Парчевич – граф Ласло Пеячевич, графиня Анна-Мария Пеячевич и дъщеря им Татяна Пеячевич, които дойдоха за тържествата от Виена, където живеят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай