Прашките са свобода, но водят до секс на плажа

Да пазим децата от голотии, зове спасителят Васил Загорчев

Прашките са свобода, но водят до секс на плажа | StandartNews.com

Той е на 27 години и смята, че благоприличието на плажа е въпрос за морала на обществото ни. Васил Загорчев е от Бургас, юрист, който от 10 години работи в сферата на водното спасяване. През последните 3 лета е специалист към БЧК. Младият мъж се включи с дискусията за ограничаване на голотата на градския плаж и изпрати писмо до кмета на Бургас в подкрепа на въстаналите срещу монокините протестантски пастори. Искането на духовните водачи е да се забрани на момичета без горнище на бански да се пекат на плажа в града.

- Г-н Загорчев, кое ви провокира да напишете писмо до кмета на Бургас и да подкрепите искането за забрана на монокините на плажа?

- Всъщност този въпрос отдавна ме вълнува. Като воден спасител и като специалист по водно спасяване съм посещавал градски плажове и ивици по курортите и наблюденията ми са, че разголването не е приемлива обществена норма на поведение. Виждал съм сексуални сцени на пясъка и във водата и много често инциденти са провокирани и от този вид поведение. И това става пред малки деца.

- Кметът на Бургас обаче обяви, че не е демократично подобно ограничение на плажа. Имате ли официален отговор от общината?

- Не, нямам, но съм доволен, че писмото ми предизвика дискусия в обществото. Знам, че и други хора от Бургас мислят по този начин и дори чух, че има още писма в общината. Предложението ще се обсъжда в няколко комисии.

- Очаквате ли да бъда наложено вето на градския плаж на Бургас за полуголите дами?

- Надявам се, самият факт, че се обсъжда, е постижение. Това ще провокира и общинските съветници да се замислят каква точно да бъде санкцията, ако се приеме една такава мярка, и разумно ли е да се обособят зони за плажуване, където всеки да събира тен, както си иска. Те задължително трябва да са указани с табели и там да е посочена глобата при нарушения. Надеждата ми е да се ограничи разсъбличането и пълното разголване поне на местата, където имат достъп и децата.

- Има случаи, когато причината за събирането на слънчеви лъчи без бански е медицинска.

- Чудесно, щом причината е здравословна нужда, могат да бъдат обособени тези зони - известни още като адамов и евин плаж. Твърди се, че при някои заболявания напичането на слънце е много полезно, но като цяло от повече от десетилетие се алармира за вредите от преките слънчеви лъчи върху кожата.

- В писмото си споделяте, че момичетата по монокини разконцентрират спасителите от основното им задължение да бдят за сигурността на летовници във и извън водата?

- Разголването е вид свобода, която води след себе си понякога още по-големи волности. Така неусетно се стига до не един и два случая, а много повече, в които с моите колеги сме се натъквали на двойки на различна възраст, които правят секс на плажа или във
водата. Дори спасявахме гей двойка от удавяне точно на Бургаския плаж. Имаше вълнение и стояхме почти във водата, за да гледаме хората, които се къпеха. И тогава ги видяхме - две млади момчета, един зад друг, които унесени в любовния акт се отдалечаваха от брега. Ние с колегата преценихме, че има реална опасност и хукнахме да ги вадим. Докато стигнем до тях, доста се бяха изплашили. По време на спасителната акция няма как да не се забележи, че бяха със смъкнати бански. Дори се ядосахме, че правят глупости на плажа и за малко да ги погълне морето. Не успяха дори да благодарят, тръгнаха си засрамени от плажа почти на бегом. И всичко това през деня, пред децата на плажа. Каква е тази свобода, която застрашава живота и развращава децата.

- Другата теза е, че децата имат неограничен достъп до вестници, списания, интернет и тв каналите, където голите тела са на показ?

- Съвсем различно е да видиш снимка и чисто гол човек на живо. Също така става дума за личен избор на родителите и на самото дете, докато на плажа една гледка, при това реална, а не виртуална може да свари детето неподготвено, да го шокира, да създаде силни впечатления и различни асоциации, за които няма как да се гарантира, че ще са приятни и ще окажат положително въздействие върху него.

- Възмущавате се и от майки, които се излагат на слънце по монокини пред децата си?

- Правят го, без да отчитат факта, че се намират на обществено място, а не у дома си. И без да се замислят, че това поведение се "проектира" върху децата ми. А заниженият родителски контрол е другото нещо, което много притеснява спасителите. Непрекъснато има изгубени хлапета на ивицата. А според наредбата за водното спасяване има текст, според който не се допуска дете под 10 г. без придружител във водата. Оставят ги масово без надзор, като ги удари вълната, тръгваме да ги спасяваме, после търсим родителя. Спасителите на големите плажове се принуждават да стават детегледачки, докато намерим загубилата се майка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай