Петък,

Пращат луксозните имоти на свободния пазар на ток

От: Рачо Рачев -
180
Пращат луксозните имоти на свободния пазар на ток
A
A
A

Палатите и огромните жилища с инсталирана мощност на електроуредите си над 30 киловата от догодина няма да се снабдяват с ток от регулирания пазар за битови потребители и също ще излязат на свободния. Това предвижда законова промяна, която ще бъде внесена до края на септември или в началото на октомври, съобщи за „Монитор“ председателят на комисията по енергетика в парламента Валентин Николов.

„За да бъдат изкарани големите битови потребители на свободния пазар, трябва обаче да има платформа, от която те да купуват. До 1 януари КЕВР трябва да направи такава платформа, частните доставчици също имат и тези големи абонати ще имат избор на доставчик. С промените в Закона за енергетиката ще бъдат заложени срокове за излизане на свободния пазар на различните групи битови клиенти и ще има прогнозируемост“, обясни депутатът.

Според него обитателите на апартаментите, където тя е в рамките на 9-12 киловата, последни ще излязат на либерализирания пазар на електроенергия, едва след като стане ясно колко и кои са енергийно-уязвимите потребители.

Николов поясни, че, ако те са били идентифицирани, то са щели да излязат на свободния пазар заедно с малките фирми, които от 1 октомври ще купуват ток от свободния пазар. Той прогнозира, че пълното излизане на свободния пазар може да стане до 3 години.

„Евродирективата за либерализацията на пазара от 2007 г. изисква идентификация на уязвимите потребители и създаване на механизъм за тяхното подпомагане. Въпросът у нас е обаче кой ще ги идентифицира. Социалното министерство бяга, на енергийното не му е работа съвсем и никой не го прави. В същото време няма как да се направи пълна либерализация, без да ги има тези механизми за идентификация и за предприемане на необходимите мерки за защита“, пояснява Валентин Николов. Депутатът добави, че крайният срок за либерализация на пазара е 2025 г.

В новия проект на Стратегия за устойчиво енергийно развитие до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., представен миналата седмица за публично обсъждане, е записано още, че процесът на пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите клиенти ще се реализира паралелно с въвеждането на механизъм за защита на уязвимите клиенти на електрическа енергия. Това са онези битови клиенти, които са в положение на енергийна бедност поради ниски доходи, високи енергийни разходи и ниска енергийна ефективност на жилищата им. Механизмът за защита на уязвимите клиенти ще включва критерии за идентифициране на тези клиенти, финансови и нефинансови мерки за тяхната защита и ще се осъществява чрез системата за социално подпомагане. Този механизъм за подпомагане на уязвимите клиенти е с цел да им се осигурят целогодишно минималните необходими количества електрическа енергия извън нуждите им за отопление, за които се предоставят социални помощи. Освен това в дългосрочен план ще се прилагат и мерки за повишаване на енергийната ефективност на жилищата на енергийно бедни клиенти с цел намаляване на разходите им.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички