Пращаме хуманитарна помощ за Украйна с икономисани пари от COVID

Подкрепяме българската общност

Пращаме хуманитарна помощ за Украйна с икономисани пари от COVID | StandartNews.com

Страната ни ще окаже незабавна хуманитарна помощ на българи в Украйна или българи, които имат близки украинци в семейството.

Това ще стане с икономии в бюджета, реши парламентът.

Предложението беше направено от управляващата коалиция и изчетено в пленарната зала от председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански по време на дебатите по второто четене по законопроекта за държавния бюджет за 2022 г.

Все още не е ясно от кои пера в бюджета ще се икономисва. Един от обсъжданите варианти е да се вземе от парите за COVID-19.

В първоначално изчетения вариант в пленарната зала присъстваше терминът "хуманитарна" помощ, но при подлагането на гласуване на новите разпоредби тази дума отсъстваше, което предизвика възражения от страна на опозицията.

"Не се притеснявайте, този текст не значи военна помощ", успокои председателстващият заседанието Кристиан Вигенин ("БСП за България"). Накрая добавянето на термина "хуманитарна" беше гласувано отделно и одобрено от народните представители.

От ГЕРБ-СДС поискаха отчетност на средствата. Затова се прие Министерският съвет да внася в Народното събрание доклад за изпълнението на бюджета за всяко тримесечие, в т.ч. и за разходите за хуманитарна помощ за българите в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакця
Коментирай