Пожарът в Източните Родопи се разраства. Тежка техника идва на помощ

Включилите се в потушававето на огъня противопожарни коли вече са десет

Пожарът в Източните Родопи се разраства. Тежка техника идва на помощ | StandartNews.com

Пожарът в Източните Родопи край селата Свирачи и Орешино, община Ивайловград е сложен и се разраства във всички посоки. Това съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково по повод огнената стихия, която възникна днес следобед в смесена широколистна и борова гора на тежък и труднодостъпен за техника терен.

Областният управител на Хасково Гинка Райчева поиска да бъде осигурена тежка техника от "Мини Марица-Изток" ЕАД и помощ от военните, съобщиха междувременно от пресцентъра на областната администрация. По техни данни към момента огънят е засегнал 1000 дка смесена гора. Няма опасност за населението.

Включилите се в потушававето на огъня противопожарни коли вече са десет от четири в началото. По-рано кметът на община Ивайловград Диана Овчарова каза пред БТА, че в помощ на огнеборците вече са служители на общинското и държавно лесничейства, както и общинският отряд доброволци от 12 души, като са се включили и жители на близките села. Повикано бе подкрепление и от кърджалийската пожарана. По думите на Овчарова в същата местност преди 10-15 години също е е вилнял унищожителен пожар, чието потушаване е продължило над седмица.

Серията от летни горски пожари в Хасковско започна миналата сряда, когато термометърът се вдигна до над 40 градуса. Тогава вече бившият областен управител Красимир Ангелов обяви бедствено положение, което бе отменено два дни по-късно. Последните два големи пожара в района на село Дъбовец и на село Малки воден на площ над 5000 декара бяха локализирани вчера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай