Пожарникари лепнаха писмо до Петков на входа на "Дондуков" 1

Те настояват да бъдат отделени пари от бюджета, за да се компенсират изоставащите заплати

Пожарникари лепнаха писмо до Петков на входа на "Дондуков" 1 | StandartNews.com

Пожарникари и спасители от системата на МВР се събраха днес на протест пред сградата на Министерския съвет в София.

Те настояват да бъдат отделени пари от бюджета, с които да се компенсират изоставащите заплати. Освен това от синдикат „Огнеборец“ искат яснота какво ще стане, ако при евентуални реформи в МВР пожарната и телефон 112 бъдат извадени от министерството в отделна агенция.

Пред БНР Венцислав Станков, председател на синдикат „Огнеборец“, обобщи исканията им. „Нарастващата главоломно инфлация през последните месеци рефлектира негативно върху покупателните способности на служителите. Заради това трябва в крайна сметка най-малкото да бъде компенсирана тази инфлация. При 63 милиарда лева разходна част в закона за държавния бюджет се съмнявам, че не могат да намерят финансови средства, с който да се регулира този проблем“, каза Станков.

Представители на синдикат „Огнеборец“ се опитаха да внесат декларация в Министерския съвет. След като никой не ги прие, пожарникарите залепиха документа на входа на сградата. Протестиращите изразиха надежда другата седмица да се проведе среща с премиера Кирил Петков.

След протеста пожарникарите и спасителите направиха шествие центъра на София, като стигнаха до министерството на финансите, за да изразят и там недоволството си.

Междувременно синдикатът на служителите в затворите потвърди своята подкрепа за протеста на колегите им от МВР, които настояват за увеличение на доходите на работещите в целия сектор „Сигурност“.

В прессъобщение до медиите от синдикалната организация информираха, че са провели двустранна среща с министъра на правосъдието Надежда Йорданова на 18 януари, петък, на която е потвърдено участието на организацията в днешните протестни акции. В съобщението се уточнява, че подкрепата и участието на синдиката в протестните действия е без политически подтекст и се явява продължение на социалния диалог във връзка с депозираните искания за увеличение на основните месечни възнаграждения и допълнителните плащания с постоянен характер в Главна дирекция (ГД) „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“. Според служителите в затворите това са реципрочни мерки на инфлацията и способ да се гарантира икономическата и социална стабилност на работещите в системата.

В края на срещата министър Надежда Йорданова и представителите на синдиката са изразили взаимна благодарност за добрия тон и открития диалог. В Министерството на правосъдието е проведено и заседание на работна група по проект за Наредба за условията и реда за формиране и изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност на служителите в ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана", посочват още от Синдиката на служителите в затворите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай