Посланикът на Мароко: Всички сгради ще бъдат възстановени

Кралството с мащабна програма

Посланикът на Мароко: Всички сгради ще бъдат възстановени | StandartNews.com

Още в първите минути след жестокото земетресение, което сполетя Мароко, е създадена организация за разчистването на пътища и достигане до най-засегнатите части от страната. Това съобщи посланикът на Кралство Мароко у нас Н.Пр. Закия ел Мидауи пред Нова тв.

Гражданска защита, военни, полиция, лекари тръгват към най-засегнатите райони минути след труса, разказа дипломатът. Мароко вече взе спешни мерки по възстановяване на сгради, културно наследство и помощ за най-пострадалите региони.

„Тъй като е планина, имало огромни късове паднали скали, които е трябвало да бъдат разбивани с динамит, за да могат да си прокарат път екипите”, обясни посланик Ел Мидауи.

Сградите - жилищни и историческо наследство, ще бъдат изцяло възстановени, като по разпореждане на крал Мохамед Шести те ще строят според местните обичаи и традиции. За целта има разработена програма. Все още се издирват и хора под руините.

„И разпорежданията са всички, освен кръводаряването, да си приготвят комплекти с храна, да се осигурят палатки, първоначално за всички и да се изчистят, освободят пътищата. Продължават издирванията на затрупани хора, докато не се открият”, обясни посланик Ел Мидауи.

Възстановяването ще бъде осигурено от държавата с частни и публични средства, казва още посланик Ел Мидауи. При желание на приятелски страни, помощ ще се приема и отвън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай