Пощите заразени с вирус преди месец. Какви данни може да бъдат откраднати

Експерт по киберсигурност разкри новите схеми за продажба в тъмния интернет

Пощите заразени с вирус преди месец. Какви данни може да бъдат откраднати | StandartNews.com

Криптовирус е блокирал работата на “Български пощи”. Анализ на атаката срещу държавното дружество направи Любомир Тулев, експерт по информационна сигурност, в студиото на “Здравей, България”.

Според вицепремиера Калина Константинова на 4-ти април става заразяването на ”Български пощи”, най-вероятно с “троянски кон”, каза Тулев.

“Неговата цел е да свали криптовирус, който криптира всички файлове на въпросния компютър и се разпространява през цялата мрежа”, обясни експертът по информационна сигурност. 

Тези файлове не мога да се използват докато жертвата не получи специален ключ, който се закупува с криптовалута, обясни още Тулев.

“Твърди се, че заразяването е станало чрез получен фишинг имейл от мним частен съдебен изпълнител. Служител на пощите го е отворил на служебния си компютър, който е с операционна система XP, а тя не се поддържа от “Майкрософт” от 2014 година”, поясни той. 

“Това, което ме притеснява е, че атаката е станала на 5-ти април. Чак на 15-ти април бива активиран въпросният криптовирус, който заразява компютрите”, каза Тулев и обясни, че нова тенденция при този вид атаки е хакерските групи да взимат чувствителна информация и да я криптират, а след това да я продават в "тъмния интернет" или на конкуренти. 

“100% защита няма. Това, което може да се направи е всеки ден да копираме информацията и да я съхраняваме на външен носител. Проблем тук обаче е, че дори да заредим бекъп от другия сървър, ако тази информация вече е била изнесена, тя пак може да бъде продавана в “тъмния интернет””, каза още Любомир Тулев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай