Петък,

Поне 15 разколници се връщат в църквата

От: Администратор -
3421
Поне 15 разколници се връщат в църквата
A
A
A

София. Писмо с молба за прошка е изпратил Инокентий до Варненския митрополит Кирил, който в момента е наместник-председател на Светия синод. „В него се покайва, защото е осъзнал, че е извършил нещо против църквата. Подписал се е като Крупнишки епископ Инокентий”, обясни дядо Кирил пред БТА.

Той припомни, че Всеправославният събор през 1998 г. реши Инокентий да бъде Крупнишки епископ. "Това че се е подписал с този си сан, означава, че се отказва от разколническия си сан на Софийски митрополит", обясни владиката.

Според него поне 15 свещеници от Софийска епархия, които са били към синода на Инокентий, са готови да се върнат в лоното на Българската православна църква, както и още няколко духовници от други епархии. "Дано да изпълнят тези си намерения", посочи наместник-председателят на синода.

Заседанията на Светия синод от зимната сесия ще продължат от 10 декември и тогава ще се решава за покаянията на Инокентий и на свещениците. След заседанието си на 26 ноември Светият синод прие призив към отделилите се от БПЦ да се завърнат в нейното лоно. Още същия ден Инокентий заяви намерението си да се покае и да се върне в църквата.

Светият синод реши патриаршеският избирателен събор за избор на нов български патриарх да се състои на 24 февруари.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички