Полските туристи скочиха 10 пъти за 12 г.

Полските туристи скочиха 10 пъти за 12 г. | StandartNews.com

За да дойдат инвеститори, трябва да имате стабилен кабинет

За новия посланик на Полша Кшищоф Краевски България не е нова страна. През 1998-2003 г. той е бил генерален консул във Варна. След като завършва магистратура по политически науки във Варшава, работи в Министерския съвет на Полша, а след това постъпва в МВнР, където заема високи длъжности. Бил е посланик в Азербайджан, шеф на протокола в полското външно министерство. Награждаван е с много държавни награди за професионални заслуги. Владее английски, български, немски, руски език. Женен е и има две деца. Обича България и му е приятно да работи за развитието на българо-полските отношения.

- Ваше Превъзходителство, за втори път идвате с дипломатически мандат в България. Каква оставихте страната ни и каква я намирате сега?

- Помня много добре България от предишната си мисия, приключила преди 11 години. Най-важното сега е, че тя вече е член на ЕС. Виждам много положителни резултати от тази промяна. Пътувам из страната. Ходя в Банско, чудесен курорт, който отговаря на всичка международни стандарти. Много съм приятно изненадан от промяната, защото съм ходил там преди.

- Какви още промени забелязвате?

- В столицата също има много промени. Сега в София туристите лесно могат да опознаят града. Има информация, комуникация. Градският транспорт е много добър. Аз често пътувам с трамвай. По линии номер 5 и 7 се движат полски трамваи "Песа". Ползвам ги, защото са добри и с тях се пътува комфортно.

- А какво не се е променило в България?

- Не са се променили хората, които и преди, и сега са много приятни. Гостоприемството е на високо ниво. И съпругата, и дъщеря ми, която е ученичка в София, също са много доволни. Слава Богу, запазихте духа на културата, историята и толерантността.

- "Стандарт" е инициатор и организатор на кампания "Чудесата на България". Имате ли впечатления от някои от чудесата у нас?

- Има един прекрасен природен резерват - Камчия. Учудващо е, че мнозина от почиващите на морето, особено чужденците, не знаят за него. Трябва да се информират хората, да им се покажат тези чудеса. Трябва да се привлече вниманието например към Велико Търново и Копривщица. От туроператорите и от медиите са необходими още усилия. И в Полша не всичко е направено в това отношение. Имаме много красиви места, които не се познават.

- Полша е на 6-о място сред страните от ЕС, търгуващи с България. Какви са възможностите за разширяване на стокообмена?

- Вече споменах за трамваите, които са внос от Полша. Това също е показателно. На среща с кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова тя каза, че хората са много доволни от полските трамваи, които са съвременни и удобни. Стойността на доставките е около 34 милиона евро. А във Варна и Бургас се возят на автобуси на полската фирма "Соларис". Искам да отбележа един важен факт. Обменът на стоки през 2013 г. се увеличи с 33 %. Стокооборотът в двете посоки надхвърли 1 милиард евро. Полша може да предложи на България решения в пречистването на водите, управлението на отпадъците, намаляването на вредните емисии и по-важния въпрос за използването на възобновяеми енергийни източници.

- Кои области най-вече привличат вниманието на инвеститорите?

- Транспортът, технологиите, производството на машини, строителните материали, а също и туризмът. За полските инвеститори е важно да имат достъп до пазара и прогнози за развитието му, достъпност до квалифициран персонал, атрактивна система за стимулиране на инвестициите и стабилност.

- Какво очаквате от новото българско правителство?

- Пожелавам на България преди всичко стабилно правителство. Страната го заслужава. В срещите с български приятели те споделят, че много искат да има стабилно правителство и то не само за една година. Това е много важно и за нашите отношения. Помня 90-те години в Полша, когато почти всяка година имахме ново правителство. Това не е полезно за страната, както и за имижда й в чужбина. Надявам се също, че ще работим не само на ниво правителствени контакти, но и в НАТО, и в ЕС. Виждам, че и България също има желание за това.

- България има проблеми с получаването и с използването на еврофондовете, докато Полша вече е усвоила успешно над 70 милиарда евро. С какво вашият опит може да бъде полезен на България?

- Готов съм да организирам посещение в България на нашите експерти, които да споделят опита ни в тази област. Може също да се организира визита на български специалисти във Варшава. Това би допринесло за решаване на проблемите.

- Увеличиха ли се тази година полските туристи в България?

- През 2001 г., когато бях генерален консул във Варна, имахме само 25 000 полски туристи. През 2013 г. те вече бяха 250 000. Скокът е над десет пъти. Оптимист съм за потенциала в тази област.

- С какви впечатления си отиват посетилите България поляци? Освен от курортите интересуват ли се от културните и историческите забележителности?

- Сънародниците ми са доволни от инфраструктурата, много харесват и местната кухня. Те пътуват дотук с колите си, както и с чартърни полети. Полската компания ЛОТ има всеки ден полети до България. Може би трябва да има повече информация за възможностите за почивка и през зимата.

- Вие лично какви места обичате да посещавате?

- Много харесвам Рилския манастир. Той е впечатляващ религиозен и културен център с хилядолетна история. Със семейство си сме ходили там, където с удоволствие съм чувал и полска реч.

- Полският премиер Доналд Туск бе избран за председател на ЕС. Това е показателно за растящия международен авторитет на Полша. Какво означава този избор за Източна и Централна Европа?

- Изборът на Туск сложи край на делението на нови и стари членове в ЕС. Туск много добре познава миналото, защото беше опозиционер. Той помни и началото на политическата и икономическата трансформация в Полша. Така че новият председател на ЕС гледа на Евросъюза и на актуалните му задачи от гледна точка на личния си опит на поляк, който знае какво беше комунизмът и какви проблеми имахме, имаме и ще имаме като наследство. Туск беше успешен премиер на Полша, а изборът му е много важен за всички страни от нашия регион. Надявам се, че мандатът му ще бъде успешен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай