Половината учители работят нещо друго

Бъдещите педагози ще карат по-дълъг стаж, казва Мукаддес Налбант

Половината учители работят нещо друго | StandartNews.com

За първи път у нас образователното министерство предложи проект за национална стратегия за развитие на педагогическите кадри. Тя обхваща целия път на педагозите - от студентската скамейка до пенсионирането им. За това как ще задържим учителите в системата, с какво ще мотивираме младите да изберат професията и как ще обвържем качеството на работата им със заплащането, "Стандарт" попита заместник-министъра на образованието Мукаддес Налбант.

- Г-жо Налбант, в проекта за стратегия за привличане на педагогическите кадри предвиждате учителската професия да стане регулирана. Какво ще й донесе това?

- Учителската професия напълно съответства на определението за регулирана професия, записано в Закона за признаване на професионални квалификации (2008 г.). Мисля, че дори сме закъснели с признаването й за регулирана. Чрез включването й в този списък ние първо ще й придадем един европейски облик, ще повишим статута й. Но най-важното е, че така ще зададем един стандарт на висшите училища, с който качеството на обучение ще бъде по-високо. Тази стратегия е първата по рода си. Тя обхваща целия времеви диапазон от кариерното консултиране на завършващи ученици през университетското обучение на студентите по "Педагогика" и "Педагогика на обучението по..."

със съответните допълнителни стипендии

които да ги стимулират. Обхваща и стажантските програми в реална работна среда, които в България са недостатъчни - около 150 часа. Има страни в ЕС, в които стажът стига до 950 часа. При самата реализация за всички, които влизат за първи път в системата, предвиждаме и наставничество. Разбира се, мерките обхващат учителите с всички приравнени към тях длъжности във всяка една възрастова група от цялата система - училища, детски градини и обслужващи звена. Акцентът са младите хора, но тя обхваща не само тях. За пенсиониращите се учители предвиждаме мерки за тяхното връщане в професията под друга форма. Идеята ни е да ги включим в системата на целодневното обучение като възпитатели.

- Как ще привлечете младите?

- Първо именно с това, че ще направим професията регулирана, което означава признаване на обществената й значимост. Това ще осигури и мобилност на учителите. В момента много учители, които искат да работят извън страната, се налага да доказват, че имат право да упражняват тази професия. За младите трябва да има гарантиран минимум на трудово възнаграждение. Предвиждаме и сериозен социален пакет за учителите -

заплащане на транспортните им разходи

ако пътуват от едно до друго населено място, достъп до информационни системи и по-бърз достъп до кариерно израстване. Разчитаме на това обучението и реализацията на учителите да бъдат прогнозируеми чрез създаването на съответните системи, за да можем да проследяваме дори безработните. Защото към момента, ако някой се интересува какъв е броят на безработните учители, ние не можем да отговорим на този въпрос. До известна степен рейтингът на висшите училища дава някаква представа за това, но ние трябва да обвържем двете системи - на висшето и средното образование.

- Каква информация дава рейтингът?

- Например сред завършилите специалност "Педагогика" работят по специалността си около 50%. Странното е, че една част работят и като продавачи - 6,4%. Друга професия упражняват около 40%. Сред завършилите "Педагогика на обучението по" различни предмети като преподаватели работят 17,4%. Бихме искали реализацията да става в системата. В тази връзка искаме да има регистри на всички завършили педагогически специалности, на всички обучителни организации и програми. Защото по отношение на кариерното развитие на учителите пред нас стои предизвикателството да подредим и системата на квалификациите. Те трябва да бъдат предвидими. Всеки учител трябва да знае през какви периоди трябва да премине през продължаваща квалификация - задължителна и надграждаща, и това да бъде обвързано с оценяването, атестирането и възнаграждението му.

- Заговори се за обвързване на учителските заплати и с качеството...

- В момента тече процедура по изготвянето на колективния трудов договор, трябва да е готов през юни. Надявам се част от нещата, които са възможни в този бюджет, да бъдат заложени там. До края на годината имаме ангажимент да разработим система, с която

при възнаграждението да се отчита и качеството

на работата на учителите. Ще се опитаме да въведем такива критерии, които да отчитат обективно постиженията и видовете училища, защото не може критериите да се прилагат по еднакъв начин към различни видове училища и населени места. Има населени места, които са много отдалечени и работата в тях е малко по-трудна. Не можем да продължаваме да отчитаме само количествения елемент, тоест броя на учениците, при финансирането на образованието. Ние сме много амбицирани, такава стратегия се прави за първи път въобще. В края на април се надяваме да бъде приета от кабинета и веднага след това да бъде разработен съответният национален план, който да обхваща двете години, които предстоят. Много се надявам заради цялото ни общество тази стратегия да даде плодове. Защото учителите са изключително важен фактор. В този XXI век, който сигурно ще мине под знака на информационните технологии, ние трябва да съхраним живото общуване между учениците и учителите.

- За да заработи тази стратегия, трябва да бъде обвързана и с новия образователен закон, който се бави. Защо?

- Ние не само искаме да обвържем стратегията с проекта на закон, но да го направим с всички стратегии, които са приети. Те трябва да си говорят помежду си и най-важното в тях да бъде заложено в закона. Не смея още да кажа името на закона, защото то трябва да отразява философията му. В това отношение ще има промяна. Но важното за този закон е да се отговори на въпроса какво образование всъщност искаме. Ние много се гордеем с всички постижения на наши ученици на международни олимпиади и състезания. В същото време сме на незавидно място в международните изследвания за грамотност. Това задава въпроса дали не сме отворили ножицата така, че да имаме някаква елитарност в образованието. Държавата ще продължава да се грижи за талантливите деца, но е крайно време да помислим за издигането на общото качество на образованието. Трябва да направим така, че да има

колкото се може по-малко отпаднали ученици

в паралелките да живее състезателният дух между учениците, а не в един момент класът да остане без тези, които го дърпат напред. Да има проходимост в системата, защото сега един ученик в осми клас, ако трябва да се премести в друго училище, много трудно би могъл да го направи. Трябва да решим на кой етап учениците могат вече да правят по-съзнателен избор за това как да се профилират или каква професия да изберат. На кой етап те могат да получат първата степен на образование, като принципът тук е учениците да прекарват в училище колкото се може повече време.

- Има ли вариант да се запази сегашното положение и основно образование да се завършва след осми клас?

- Това е въпрос, който обсъждаме в момента. Мисля, че ще бъде постигнат консенсус. Разбира се, винаги ще има различни мнения, но ние сме длъжни да се погрижим за системата като цяло. Длъжни сме да се грижим за всички ученици в страната и да издигнем като цяло нивото на образованието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай