Половината диабетици не знаят, че са болни

Половината диабетици не знаят, че са болни | StandartNews.com

В колесницата на лечението са впрегнати три коня - диета, движение и медикаменти
При тях инфарктите са тройно по-чести, а рискът от слепота - 15 пъти по-висок, алармира проф. Цветалина Танкова

* 500 000 българи живеят с тази диагноза, над 8000 умират годишно
* Опасно е, че 40% от децата са с наднормено тегло и затлъстяване
* Проблемът с достъпа до тест-ленти и инсулинови помпи още не е решен у нас

На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Какво означава да живееш с това заболяване? И как то да се контролира максимално добре? Попитахме проф. Цветалина Танкова, ръководител на Клиниката по диабетология към университетската болница "Акад. Иван Пенчев".

- Проф. Танкова, каква е честотата на нарастване на захарния диабет по света и в България и какви са причините за това?

- Захарният диабет е признат за един от най-значимите здравни проблеми в световен мащаб. По данни на Международната диабетна федерация в света има 382 милиона души със захарен диабет, като до 2030 г. броят им ще достигне 592 милиона. Около 90% от пациентите страдат от захарен диабет тип 2, като техният брой нараства драматично и добива размерите на пандемия. Всяка година 7 млн. души заболяват от диабет, като 78 000 от тях са деца. На всеки 10 секунди трима души се разболяват и един умира от диабет. В Европа хората с диабет са около 56 милиона. Захарният диабет е глобален проблем, който засяга и нашата страна. Понастоящем в България има около 500 000 души, които страдат от това заболяване. Тенденцията на нарастване на случаите със захарен диабет засяга целия свят.

- Какви са причините за това?

- Захарният диабет тип 2 се дължи на комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда, чиято роля несъмнено е голяма за изявата на заболяването. Западният начин на живот с прием на калорични готови храни и ограничена физическа активност вече е проблем не само за развитите, но и за развиващите се страни. Ето защо със съвременната глобализация и модернизация, както и с въвеждането на този начин на живот в много страни, честотата на наднорменото тегло и затлъстяването, както и на диабет тип 2, прогресивно се увеличава. По-рано тази диагноза се означаваше като диабет при възрастни - "старчески диабет", но това понятие вече отпадна, тъй като се установи, че заболяването може да се изяви във всяка възраст. Децата и подрастващите също водят изключително нездравословен начин на живот - хранят сe с богати на калории храни, не спортуват и прекарват часове пред компютъра и телевизора. 40% от тях са с наднормено телесно тегло и затлъстяване, които са важни рискови фактори за развитие на захарен диабет.

- Защо хората се вълнуват от рака и други "страшни" болести много повече отколкото от диабета и лечението му?

- Да, така е, хората се вълнуват от редица страшни болести, като например рак, в много по-голяма степен отколкото от диабета. А последиците от него са не по-малко страшни. Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишена кръвна захар, хипергликемия, но в болшинството от случаите тя не е свързана с оплаквания от страна на пациентите. Основните проблеми, които поставя захарният диабет, са развиващите се късни усложнения на болестта, които могат да доведат до сериозни последици - слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения - исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт. Представителни проучвания показват, че хората с диабет са застрашени 15 пъти повече от слепота и развитие на хронична бъбречна недостатъчност в сравнение с недиабетиците и 15 пъти повече от гангрени и респективно ампутации на долен крайник в сравнение с общата популация. Инфарктът на миокарда е 3 пъти по-чест при хората с диабет в сравнение с недиабетиците. Всяка година 4125 жени и 4000 мъже умират от диабет в България.

- Защо много хора не подозират, че имат диабет?

- Трябва да се има предвид, че близо половината от хората, които са с диабет, не знаят за това. Захарният диабет е коварно заболяване, тъй като в болшинството от случаитe с нищо не подсказва за съществуването си. А хората обичайно търсят медицинска помощ по повод на някакво оплакване. И така, нищо неподозиращ, човек може да живее с това заболяване в продължение на години и заболяването да се установи за първи път по повод на някое вече развило се усложнение - проблеми със зрението, язва на стъпалото, инфаркт, инсулт. Изключително важно е захарният диабет да се установи навреме. Има хора, които са с повишен риск и трябва периодично да се изследват за евентуално наличие на заболяването. Кои са тези хора - които имат родител или родители с диабет, които са с наднормено телесно тегло или затлъстяване, с високо кръвно налягане, със сърдечно-съдово заболяване, с повишени нива на мазнините в кръвта - холестерол и триглицериди. Също така жени, които са родили дете с тегло над 4 кг или са имали повишена кръвна захар по време на бременност. Тези хора трябва периодично да провеждат изследвания, въпреки че нямат никакви оплаквания. Наши изследвания в Клиниката по диабетология при над 3000 лица с наличие на поне един рисков фактор за диабет показаха, че над 40% от тях имат някакво отклонение в кръвната си захар - преддиабет или диабет, а 18% имат захарен диабет. Това е изключително висока честота и налага много сериозно отношение към проблема.

- Защо е важно своевременното установяване на диабета?

- Своевременното откриване на захарния диабет позволява адекватно ранно включване на лечение. А добре контролираният диабет, още от поставянето на диагнозата, е гаранция за отлагане или избягване на усложненията на заболяването, които често водят до сериозно инвалидизиране и влошават качеството на живот на пациентите. Има доказателства, че постигането на добър контрол на диабета скоро след диагнозата е свързано с дългосрочни ползи за пациентите.

- Какво означава фразата "Диабетът трябва да бъде контролиран"?

- Изключително важно за захарния диабет е да бъде добре контролиран - това означава да се постигнат индивидуалните цели на лечението при всеки пациент. Важно за намаляване на риска от късни усложнения на диабета е постигането и поддържането на стойности на кръвната захар максимално близки до нормалните. Трябва обаче да се излезе от насочването на вниманието единствено върху стойностите на кръвната захар. Задължително е прилагането на комплексен подход, който трябва да включва и контрол на телесното тегло, на кръвното налягане, на отклоненията в нивата на холестерола и триглицеридите, на протромботичното състояние, характерно за диабета, както и да се преустанови тютюнопушенето. Има достатъчно доказателства, че само така може сериозно да се намали рискът от развитие на инвалидизиращите усложнения на захарния диабет.

- Каква е разликата между термините "кръвна захар", "гликемичен контрол", "метаболитен контрол"?

- Кръвната захар отразява нивото на глюкозата в кръвта. Нормалната стойност на кръвната захар на гладно е < 6.1 ммол/л, а два часа след прием на храна - < 7.8 ммол/л. В практиката се използва един много важен показател, наречен гликиран хемоглобин или HbA1c. Той отразява обективно средното ниво на кръвната захар пред предшестващите 3 месеца (продължителността на живот на еритроцитите) и е златен стандарт за оценка на гликемичния контрол при хора със захарен диабет. Измерва се в проценти, като изследването може да се проведе по всяко време на деня и не налага специални изисквания, например явяване на гладно. Нормалните стойности за лица с нормален глюкозен толеранс са 4.0-6.2%. Големите клинични проучвания, анализиращи връзката на гликемичния контрол с усложненията на захарния диабет, задължително използват HbA1c като мярка за гликемията. HbA1c е изследването, за което е доказано, че в най-голяма степен корелира с развитието и прогресията на усложненията на диабета - диабетна ретинопатия, нефропатия и невропатия. В миналото се препоръчваше снижение на този показател под 6,5% при всички пациенти със захарен диабет. От няколко години обаче е приет индивидуализиран подход, който изисква определяне на индивидуални прицелни нива на този показател при всеки отделен пациент. Гликемичен контрол означава контрол на нивото на кръвната захар, който може да се осъществява чрез измерване на нивото на глюкозата в кръвта (на гладно и след прием на храна) и на HbA1c.
Метаболитен контрол означава контрол не само на кръвната захар, но и на редица други показатели, например липидите в кръвта.

В контрола на захарния диабет е изключително важен екипният подход, като в екипа влизат общопрактикуващ лекар, специалист ендокринолог, медицинска сестра, диетолог, психолог, невролог, офталмолог, и, разбира се, самият пациент. В колесницата на лечението на захарния диабет са впрегнати три коня - диета, физическа активност и медикаменти. Към колесницата трябва да се впрегне и четвърти кон - обучението на пациентите.

- Какво може да се подобри в България по отношение лечението или достъпа до него?

- В България е постигнато много по отношение на грижите за хората със захарен диабет. За съжаление обаче според изследване, наречено Европейски диабетен индекс, анализиращо 28 индикатора, България е на последно място в Европа по грижи за това сериозно заболяване. Това беше съобщено по време на годишната среща на Европейската асоциация за изучаване на диабета през септември т.г. във Виена. В България, за разлика от редица други страни, няма диабетен регистър на хората, които са с това заболяване. Няма и национална програма за захарен диабет, както в повечето други страни. Факт е обаче, че в България са налични всички нови постижения на съвременната диабетология, макар и достъпът на пациентите до скъпоструващите медикаменти да е свързан със сложни процедури. Така например по отношение на достъп на пациентите със захарен диабет тип 2 до инкретин-базирана терапия България е на едно от водещите места в Европа. Като основни проблеми понастоящем се очертават ограничените възможности за самоконтрол на кръвната захар - имам предвид недостатъчния брой тест-ленти, както и липсата на подкрепа за пациентите, които имат медицински показания за лечение с инсулинови помпи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай