Половин милион души страдат от диабет

Половин милион души страдат от диабет | StandartNews.com

София. 14 ноември е Световният ден на борба с диабета. В България от това заболяване страдат 570 000 души, от тях 280 000 души са диагностицирани, а 150 000 все още не са диагностицирани, съобщиха от Българската асоциация диабет, цитирани от БНР.

Представители на пациентски организации и граждани ще изкачат централните стълби на метростанция "Сердика" в 11 часа в рамките на кампанията "Открито за диабета".

Чрез мотото "Каква стъпка ще направиш днес?" по символичен начин се показва на хората, че ежедневната 30-минутна разходка намалява с 35 до 40% риска от заболеваемост от диабет тип 2.

Кампанията се провежда от 11 ч. и във Варна и Пловдив.

В Пловдив, футболисти от „Ботев" и „Локомотив" и организаторите на кампанията ще изкачват стълби на централната пешеходна улица с посланието, че за ранната диагностика на заболяването и за превенцията са важни здравословният хранителен режим и физическата активност.

През последните 12 години в Плевенско се увеличава броят на заболелите, а само за три дни в рамките на безплатно изследване в Университетската болница в града, при 10 на сто от изследвалите се пациенти е открит захарен диабет. Още по-тревожен за ендокринолозите е фактът, че при 1/5 от изследвалите се диабетици се установява недобър контрол на кръвната захар, в резултат на което могат да се появят увреждания на сърдечно-съдовата система, очните усложнения и ампутацията на крайници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай