Полиция, пожарна и пътна агенция с общ център (обновена)

Целта е да има директна и бърза връзка между всички институции, отговорни за безопасността на пътя

Полиция, пожарна и пътна агенция с общ център (обновена) | StandartNews.com

Заработи единен център на полицията, пожарната и пътната агенция, съобщи вътрешният министър Младен Маринов. Целта е да има директна и бърза връзка между всички институции, отговорни за безопасността на пътя.

От началото на годината са загинали 594 души, ранени са 8100, съобщи от своя страна главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Констатирахме усложняване на пътнотранспортната обстановка – тежки инциденти със загинали деца в столицата, възходяща тенденция на броя на убитите през последните два дни. Това ни накара да вземем допълнителни мерки, да се разпоредят съответни операции по отношение на пътнотранспортните произшествия в страната, да включим допълнителни екипи с колеги, които в момента почиват“, заяви министър Младен Маринов на брифинг в новосъздадения Координационен център за пътна безопасност. Той използва повода да запознае представителите на медиите с работата на центъра и подчерта, че идеята за създаването му е на едно място да работят институциите, които имат отговорности както към пътната инфраструктура и контрола на пътя, така и на тези, които издават съответните документи и разрешителни. Идеята е да се получава бърза информация, да има координирани действия, защото след пътен инцидент една бърза реакция може да намали щетите от него. Вътрешният министър поясни, че в центъра се получават и сигнали за съответни промени на пътната обстановка, включително и предприети строително-монтажни дейности или наложени временни ограничения. В тези случаи колегите от Пътна полиция правят връзка с териториалните служби, проверява се дали са поставени съответни обозначителни знаци за контрол на движението.

"Същевременно е осигурена и съответната връзка до всички пунктове, които извършват годишни технически прегледи, като по този начин в системите им постъпва информация, която професионалните шофьори могат да ползват. Идеята е освен по най-бързия начин, всички отговорни институции да действат и реагират паралелно и на момента", допълни главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Той даде пример със снощната ситуация в столицата - "след концентрацията на ПТП с деца веднага се взе решение, бяха изведени допълнителни екипи на Пътна полиция, обиколих столицата, разпоредил съм от тази вечер операция в цялата страна". "Ще бъдат мобилизирани от почиващите екипи там, където има концентрации на пътнотранспортни произшествия, в тъмните части на денонощието. Целият ръководен състав, включително на ниво директор и заместници, ще извършват анализи и проверки, защото тази ситуация по пътищата трябва да спре", категорично заяви главният комисар.

"Традиционно по празниците винаги са се вземали превантивни мерки, сега действията ще бъдат изпреварващи. В страната по празниците ще има засилено полицейско присъствие", обясни министър Маринов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай