Политик каза как бихме шута на Газпром

Дългоочакваната диверсификация вече е факт

Политик каза как бихме шута на Газпром | StandartNews.com

"Беше ясно, че в момента, в който България успее да се измъкне от хватката на Газпром, ще има много възможности да договаря газ от различни източници на сравнително добри цени.

Въпросът беше в първите няколко месеца и дни как да станат нещата. След ефекта виждаме, че има достатъчно възможности и се надяваме цените да не са толкова високи. Диверсификацията ще ни даде възможност да постигнем един микс на по-изгодни цени за България" - каза по БНТ Андрей Гюров от Продължаваме промяната. 

"От юни се стараем да получаваме азерски газ - той ще стигне за една трета от нуждите на страната, за останалите две трети ще ни трябват още около един кораб на месец да разтоварваме и ще имаме газ за България. 

България беше един от инициаторите в Източна Европа да се създаде група и предвидимостта във времето ще ни помогне да постигнем най-ниски цени. Това е диверсификацията която все не се случваше, ето че за няколко дни правителството успя да я постигне. До сега получавахме 95% от газа от Газпром. Всяка стъпка на разнообразяване на източниците е от полза. Ще постигнем стабилност, предвидимост и вероятно по-ниски цени..." - допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай