Петък,

Показват най-ценната българска книга в Националната библиотека

От: Рачо Рачев -
2393
Показват най-ценната българска книга в Националната библиотека
A
A
A

Патронния си празник отбелязва днес Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". По повод празника се открива изложбата "Олтари на народната памет", като в нея са изложени 26 изключително ценни преписи на Паисиевата "История славянобългарска".

„Историята на тази изложба е много различна. С нея ние традиционно отбелязваме патронния празник на Националната библиотека и професионалния празник на библиотекаря, а наред с това отбелязваме и 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на История славянобългарска“, обясни през бТВ доктор Красимир Александрова, директор на Националната библиотека.

„В науката е доказано, че съществуват 50 преписа и добавки към "История славянобългарска", в Националната библиотека притежаваме и съхраняваме 26 от тях. Именно те са обект на днешната изложба“, отбеляза още тя.

Експозицията представя във възходяща хронология преписите и преработките на "История славянобългарска", съхранявани в колекциите на Библиотеката. В Централното фоайе ще бъдат показани 26-те ръкописа, придружени от пояснителни текстове и илюстративен материал, свързан с историята и мястото на тяхното създаване.

На събитието ще бъде представено и електронно издание на Котленския препис на Паисиевата история, направен от поп Стойко Владиславов (отец Софроний Врачански) през 1765 г. То е  осъществено със средства от Национален фонд "Култура".


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички