Готвят няколко варианта за преизчисляване на пенсиите

Пенсиите трябва да бъдат разграничени от всички добавки и подпомагане, каза министър Гьоков

Готвят няколко варианта за преизчисляване на пенсиите | StandartNews.com

"Бюджетът е инвестиционен - предвижда инвестиране в хората, подобряване на публичната среда, в инфраструктура и икономика. Оценките са различни, обяснима е реакцията на опозицията. ГЕРБ завиждат на този бюджет. Този бюджет не е съвършен, но е добър, балансиран, бюджет на растежа и на възвръщане на справедливостта в социалната система... Всичко е направено с отговорно отношение към парите на хората". 

Това каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. 

Той отчете, че винаги ще има критики към бюджетите, но те няма да са експертни, а политически. 

"Искам повече пари за социалните неравенства, опитваме се да ги намалим, но при предишното управление неравенствата се задълбочаваха. Средствата за това подпомагане в бюджета за тази година са с 350 млн. лева повече, така че има сериозно увеличение на средствата. Поели сме ангажимент и към Европа за привеждане на нашето подпомагане в съответствие с жизнения минимум за един човек". 

В предаването "Неделя 150" Гьоков не отрече, че заради политически решения пенсионната система е изкривена:  

"Прекомерното нарастване на минималната пенсия, несъобразено с приноса на хората към системата, изкривява системата и хората остават с чувство на несправедливост. До 1 юли ще предложим няколко варианта за пенсиите, за да намерим справедлив начин за увеличаване на пенсията с отчитане на приноса на всеки един... Осигуряването на социални проблеми през осигурителната система не е добре. Пенсиите трябва да бъдат разграничени от всички добавки и подпомагане". 

По темата за минималната работна заплата министърът заяви, че тя трябва да съществува и да се увеличава: 

"През годините не успяхме да убедим социалните партньори, че тази заплата се определя на някакви принципи. Не успяхме, защото няма изграден автоматичен режим - заплатата да зависи от други обстоятелства, които се случват в страната, например да е обвързана със средната работна заплата. Когато се появи такъв режим на определяне на МРЗ веднъж в годината, тогава всичко ще стане ясно и на социалните партньор. А те не са толкова против увеличаването на МРЗ, а по-скоро от това, че няма предвидимост". 

Той подчерта, че административно вдигане на доходите няма как да се случи, това може да стане със стимулиране на икономиката и на икономическия растеж. 

"В коалиционното споразумение е заложена стратегия за доходите. Но това е сложна задача. Усилено работим по нея. Но волята на правителството е за увеличаване на доходите". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай