Неделя,

Почитаме пазителя на небесните тайни. Черпят чудни имена

От: СТАНДАРТ -
2814
Почитаме пазителя на небесните тайни. Черпят чудни имена
A
A
A

Днес почитаме пазителя и вестителя на Божиите тайни – Свети Архангел Гавриил. На 13 юли църквата отбелязва Събор на Св. Архангел Гавриил.

Архангел Гавраил (или Гавриил, евр. - "сила Божия") един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията - Христос.

Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св. пророк Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос (Лук. 1:11-19). Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец (Лук. 1:26-31, Мат. 1:18-25).

Архангел Гавраил се явил и на св. пророк Данаил и му изяснил видението за овена и козела (Дан. 8:16), както и тайната за седемдесетте седмици (Дан. 9:21). В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

Под името Джабраил мюсюлманите въздават особена почит и прославят архангел Михаил като ангел, който продиктувал на Мохамед "предвечно съществуващото по небесен оригинал слово на Аллах" - Корана. В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете ("Песахим" и "Сан хедрин").

Днес черпят чудно красиви имена: Гаврил, Гавраил, Гаро, Гальо, Гаврила, Гарвилка, Габриел, Габриела и Габи


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com