Славим Ботев и падналите за свободата на България

Точно в 12 часа, в продължение на 2 минути, сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България

Славим Ботев и падналите за свободата на България | StandartNews.com

На 2 юни по традиция отбелязваме годишнината от гибелта на поета-революционер Христо Ботев (143-та). Точно в 12 часа, в продължение на 2 минути, сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства, с изключение на влаковете, трябва да спрат движението си и останат на място.

Денят ще бъде отбелязан с ритуали по полагане на венци и цветя, както и други инициативи в цялата страна. На връх Околчица във Врачанския Балкан ще се проведе всенародно поклонение пред паметника на Христо Ботев. Всенародното поклонение ще започне с молебен за България, отслужен от врачанския митрополит Григорий. Както всяка година в Деня на Ботев, днес се очаква на Околчица да се съберат много хора от цялата страна. След сирените венци и цветя на признателност ще бъдат поднесени на паметника на Околчица. В подножието му, където има параклис, митрополитът ще отслужи кратко заупокойно моление за загиналите за българската свобода.

В родния град на Христо Ботев – Калофер, годишнината ще бъде отбелязана с митинг-поклонение. По традиция с военна церемония от Националния  музей „Христо Ботев” ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Пред паметника на поета-революционер ще бъдат поднесени венци и цветя.

В София от 11.30 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина ще се проведе церемония, посветена на 143-та годишнина от гибелта на революционера и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България. В програмата ще участват актьорът Христо Чешмеджиев, мъжки вокален ансамбъл „България” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски, Гвардейският представителен духов оркестър и Националната гвардейска част.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай