Почина Рангел Вълчанов

Почина Рангел Вълчанов | StandartNews.com

София. Няколко дни преди да навърши 85 години почина големият български режисьор Рангел Вълчанов, съобщиха от Съюза на българските филмови дейци. През последните години той страдаше от тежко онкологично заболяване, беше загубил напълно гласа си. Тази сутрин се е споминал в софийска болница.

Рангел Петров Вълчанов е роден на 12 октомври 1928 г. в Кривина, Софийско.

Завършил е театрална режисура при проф. Боян Дановски във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1953). Работи в СИФ "Бояна" от 1952 като асистент-режисьор и режисьор. Член е на Европейската филмова академия и народен артист.

Дебютира с филма "На малкия остров" (1958), който и до днес си остава един от ненадминатите шедьоври в българското кино. Това е първият наш филм, който получава международно признание - от кинофестивалите в Прага (втора награда за режисура) и Мелбърн (почетен диплом). Отличия в Сан Франциско, Лос Аламос, Карлови Вари, Москва, Мелбърн и Кан получава и "Слънцето и сянката" (1962).

Той е известен с нестандартните си филми "Следователят и гората", "Лачените обувки на незнайния воин", "За къде пътувате?", "А сега накъде?". През юли 2006 г. започва дългоочакваното продължение на филма "А сега накъде?" - 20 години по-късно със заглавие "А днес накъде?".

Избран е за филмов режисьор номер 1 на България през XX век. На 9 октомври 2012 година е избран за действителен член на Българската академия на науките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай