Почина култова наша певица

Колоритната певица Ахинора Куманова, по-известна като Нора Нова

Почина култова наша певица | StandartNews.com

Починала е колоритната певица Ахинора Куманова, по-известна като Нора Нова,

Това съобщиха нейни приятели в социалните мрежи, информира Лупа.бг.

Под името Нора Нова тя става първата българка, участвала в музикалния конкурс на „Евровизия“ и влязла в западноевропейски класации.

Ахинора е родена в семейството на баща дипломат и майка оперна певица. Част от детството си прекарва в Берлин, където баща ѝ е посланик по времето на цар Борис III. В ранна детска възраст, майка ѝ умира. По време на войната с баща си и сестра си се завръщат в България. С настъпването на комунизма чичо ѝ е убит от Народния съд, а баща ѝ лежи два пъти в лагера Белене.

Впоследствие самата Ахинора е възприемана като „вражески елемент“ поради участието си в оркестъра „Джаз на оптимистите“. В този период тя се запознава с музиканти като Леа Иванова и Сашо Сладура. 

През 1964 г. Нора Нова е избрана да представлява ФРГ на песенния конкурс на Евровизия с песента „Man gewöhnt sich so schnell an das Schöne“ („Колко бързо свикваме с хубавите неща“). По време на нейното изпълнение на конкурса демонстрант скача на сцената с плакат против испанския диктатор Франко – „Boycott Franco & Salazar“.

На това обстоятелство певицата отдава и класирането си на 13-о място от 16 страни, което дели с песните на Швейцария, Португалия и Югославия. Оригиналният запис на Евровизия през 1964 г. е изгубен след пожар в студията на Датската телевизия, но аудио запис оцелява и днес може да бъде чут онлайн. Песента и до днес е с най-дългото име на конкурса Евровизия.

След третия си развод се премества в Мюнхен, където развива успешен моден бизнес. В апогея на бизнеса си държи 6 бутика, като част от тях са в хотели като „Хилтън“ и „Шератон“. Впоследствие отваря бистро „Casa-Nova“, а в годините преди завръщането си в България се занимава с антики и мебели.

През следващите години Ахинора Куманова се завръща в България, където участва активно във формирането и организацията на СДС. Занимава се с меценатство, като също така се появява в телевизионни интервюта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай