Почина елитен наш дипломат

Отиде си Антоанета Приматарова

Почина елитен наш дипломат | StandartNews.com

Почина бившият дипломат Антоанета Приматарова. Новината съобщиха от Центъра за либерални стратегии във „Фейсбук”.

„Две десетилетия споделяхме тревоги и радости за пътя и мястото на България в ЕС, разчитахме на нейната дипломатичност и финес, откривахме вълшебството на езика и детската литература, чара на модерното изкуство и крехката естетика на стъклото. Ужасно ни липсва", пишат от Центъра за либерални стратегии.

Антоанета Приматарова завършва германистика в Лайпциг през 1978 г. и веднага след това постъпва на работа в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Назначена е за посланик в Кралство Швеция през 1993 г.

През 1997 г. след победата на СДС в парламентарните избори посланик Приматарова влиза в екипа на външния министър Надежда Михайлова като нейна заместник по въпросите на евроинтеграцията.

През 1999 г. е назначена за посланик в българската мисия в Брюксел към ЕС и остава на този пост до 2001 година.

Като програмен директор в Центъра за либерални стратегии (от 2002 г.) и лектор към Дипломатическия институт на Министерство на външните работи (от 2004 г.) продължава да се занимава с въпроси на европейската интеграция (общата външна политика и политика на сигурност, процеса на разширяване на ЕС, дискусиите около бъдещето на Европа и Европейската конституция), по които има български и международни публикации.

Носител е на наградата на Съюза на преводачите в България, на фондация „Артур Лундквист“ за превод и разпространяване на шведската литература и култура в България и на Почетен знак „Лаврова клонка“ на Министерство на външните работи (2001).

Опелото ще се състои на 19 март, събота от 12 часа, в храм „Света София“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай