Пълна промяна в Пловдив! Затварят Бетонния мост

Вицепремиерът Христо Алексиев на крака при местната управа

Пълна промяна в Пловдив! Затварят Бетонния мост | StandartNews.com

Градската железница на Пловдив засега е на етап проектиране, но се очаква още тази година да започне изграждането на естакадата на бул. "Копривщица". Жп релсите ще се вдигнат на 15 метра, което ще освободи трафика от сегашните три прелеза.  Това обяви транспортният министър Христо Алексиев след работната среща при областния управител Ангел Стоев по повод на  жп проектите в Пловдив и областта. В разговора участваха кметовете на съседните общини, сред които беше и кметът на Пловдив Здравко Димитров, както и представители на бизнеса, пише "Марица".

Основната тема на дискусията беше градската железница. "Пловдив се развива, индустрията бележи ръст, натовареният трафик замърсява въздуха, стават задръствания, пътува се до работа около 2 часа. Проблемът с трафика може да бъде решен така, както е направено в много други европейски държави - чрез развитие на добра градска железница, която ще се ползва както за градския транспорт, така и за довеждащ от околните населени места към Пловдив. По този начин ще се намали трафика на тези 6 милиона коли, които всеки месец влизат и излизат от Пловдив", коментира министърът. 

Христо Алексиев обясни, че е сформирана координационна група към областния управител, която да синхронизира работата по проекта за S-ban, чиято идея е да свърже също съседните общини и индустриалните зони. И увери, че екипът на НКЖИ работи в координация с Община Пловдив, за да може железницата да бъде съобразена с основните планове за развитието на Пловдив.

В момента в Пловдив се реализират проекти за 250 млн. лева - пробив под Централна гара и модернизация на ЖП - възел Пловдив.

За повдигането на жп линиите на бул. „Копривщица” и връзката между Централна гара и гара „Филипово” има готов идеен проект и са осигурени 200 млн. лева по новата оперативна програма „Транспорт”, като проектът е втори етап от жп възел Пловдив. Освен тази сума ще е необходимо съфинансиране от държавата между 20% и 40%.

"Говорихме с Община Пловдив, че трябва да започнат процедури по изготвяне на подробни устройствени планове, за да може още тази година да обявим обществена поръчка  за избор на изпълнител и да стартираме този мащабен инфраструктурен проект, обясни Христо Алексиев.

Проектът включва двойна жп линия на второто ниво, както и нов железен мост за влакове.  Ще бъдат премахнати прелезите, а Община Пловдив ще трябва да изгради пътната инфраструктура, а също и да облагороди долните пространства.

Христо Алексиев увери, че до средата на 2024 година ще приключи изграждането на пробива под Централна гара, както и модернизацията на жп възела. Двата проекта ще струват общо 600-700 млн. лева.

Министърът потвърди, че Бетонният мост няма да се събаря, но ще бъде затворен през лятото. Целта е за 4 месеца да се извърши рехабилитация и реконструкция на съоръжението, за да могат след това под него да минават скоростните влакове.

Затварят Бетонния мост през лятото, вдигат на 15 метра естакада над

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай