Понеделник,

Петър Стоянов изригна! Кои българи настъпи

От: Редактор -
2076
Петър Стоянов изригна! Кои българи настъпи
A
A
A

"За съжаление в България има твърде много хора, които продължават да гледат на онова славно минало, като част от "монархо-фашисткото" минало. Нямат нито смелост, нито достойнство нашите политици и историци, за да кажат съвсем ясно, че с онази част от българската история трябва най-много да се гордеем".

Това каза президентът на България (1997 - 2002) Петър Стоянов по време на тържеството за 150-годишнината от раждането на полковник Борис Дрангов, съобщи Darik. Полковник Дрангов е роден на 15 март 1872 година. Остава в историята като един от най-гениалните български военни.

"Балканска война, Първа световна, българско офицерство, което влиза от сражение в сражение. Крайно време е да възстановим тази национална памет. Да бъде тя постоянна част от нашия живот.

Моят баща се е познавал с Кирил Дрангов. До днес поддържам редовни приятелски връзки с Райна Дрангова и нейното семейство. На мен техният спомен ми е много близък, но слава богу, че българското офицерство извади полковник Дрангов от забравата. Имаме нужда от такива вдъхновяващи примери", каза Стоянов.

"Младите хора са част от глобализиращата се реалност и те няма да живеят с клишетата на комунизма", смята Стоянов.

"Не можем да бъдем песимисти. В България има много хора, които са с отворени очи. Ако за хората от моето поколение имаше извинение, че живееха 45 години в една идеологическа кошара, младите вече са отворени. Те имат кръгозор и светът е пред тях. Аз съм оптимист", коментира Стоянов.

Престъпленията на комунизма не се анализират в пълнота, смята той.

"Престъпленията на комунизма и сега излизат, но проблем е това, че излизат факти, а никога не се прави едни цялостен анализ на виновниците. Никога не се прави връзката между палачите от комунистическия режим и днешните притежатели на българските капитали, за да се види колко директна е връзката. Това деморализира българското общество", каза още Петър Стоянов.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички