Петър Христов-Божинов е големият победител в четвъртото издание на конкурса Bar Masters

В надпреварата, организирана от Кока-Кола ХБК България, се впуснаха 50 професионални бармани, които показаха своите умения в серия обучения и предизвикателства

Петър Христов-Божинов  е големият победител в четвъртото издание на конкурса Bar Masters | StandartNews.com

Петър Христов-Божинов от Zazu Restaurant & Lounge bar е носителят на титлата „Бар Мастър на България 2022“ от тазгодишното четвърто издание на емблематичния конкурс за професионални бармани – Bar Masters, организиран по традиция от Кока-Кола ХБК България. Грандиозният финален етап от състезанието се проведе на живо, на 26 септември 2022 година, в Sofia Event Center. Петър Христов-Божинов успя да извоюва повече от заслужена победа, като със своите умения се отличи сред конкуренцията от общо 20 мъже и жени, професионалисти в бранша, и си спечели преднина от цели 84 точки в крайното класиране. Той впечатли журито с коктейла Smoky Tom Collins с основна съставка BULLDOG, който бе вдъхновен от класическия коктейл и неговата история. Подгласниците в тазгодишното издание на конкурса, на които се падна честта да заемат съответно престижните второ и трето място, са Радослав Тодоров от Cocktails Project и Иван Филипов от Sofia Flair School.

Всички бар-мастъри, класирали се за финала, трябваше да предизвикат себе си и да покажат своята бързина, креативност и умения в три различни рунда – Mystery Shopping, Food and Cocktails и The Bartender‘s Choice. В продължение на месеци, участниците преминаваха през серия от обучения, предизвикателства и оценяване от експертното жури, за да достигнат до достойния финал, включващ множество предизвикателства.

През месец април, в надпреварата се впуснаха 50 професионални бармани, които преминаха през три различни етапа, разкриващи техните умения и начин на работа. Освен множеството предизвикателства, участниците имаха възможността да се срещнат и с някои от големите имена в бар културата като Танос Прунарус, Джо Скофийлд, Едвинас Руджинскас и Ерик Лоринкс. Освен престижната титла, победителят Петър Христов-Божинов си спечели и парична награда от 5 000 лева, а неговите подгласници – съответно от 3 000 лева и 2 000 лева. Тримата отличили се професионалисти ще бъдат и сред бранд посланиците на Кока-Кола ХБК България за една година, а носителят на титлата „Бар Мастър на България 2022“ ще бъде гост-барман в заведение от „THE WORLD’S 50 BEST BARS“.

Заедно с подготовката за финала на Bar Masters, стартира и състезанието за бармани-любители, под наслов „Home Masters“. Конкурсът се организира от Кока-Кола ХБК България, под шапката на програмата Bar Masters, като неговата цел е да предизвика всички, които имат желание да създават коктейли, както и да покажат своите умения, но не са имали възможност досега. Home Masters се състои от два етапа – в първия участниците трябва да заснемат видео как приготвят авторски коктейл в една от следните категории: STARTER, PRO и MASTER, както и да го споделят в Instagram или Facebook. Вторият етап, който е гласуването, е изцяло онлайн чрез линк, като финалистите ще бъдат определени на база събраните гласове от публиката. Победителят в категория STARTER ще получи луксозна книга с рецепти и подаръчен ваучер на стойност 300 лева. За категория PRO наградата е луксозна книга с рецепти и подаръчен ваучер на стойност 500 лева, а за MASTER – професионален бармански сет и подаръчен ваучер на стойност 1 000 лева.

Състезанието Bar Masters има за цел да създаде ново поколение бармани в България. Професионалисти, които да изградят една знаеща и можеща общност, която да постави индустрията на най-високо ниво. Неслучайно всяка година в програмата са включени обучения, които са насочени не само към процеса на създаване на коктейли, но и към създаването на меню, бар мениджмънт, комуникация с крайния потребител и други.

В търсенето на най-добрия Bar Master на България за 2022 г. се включиха и едни от най-популярните марки, чиито продукти са основните съставки на любимите коктейли: обичаната и известна като първата газирана безалкохолна напитка в света – Schweppes, официалният уиски партньор на „The World's 50 Best Bars“ – марката Naked Malt, водка Finlandia, марката Brugal – с над 130-годишна история в създаването на ром, премиум джин брандът BULLDOG и най-новият член в семейството на Jägermeister – MANIFEST.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай