Петков обяви война на вируса, кога ни затварят?

Локдаун ще се въвежда, ако са запълнени 80% от интензивните легла в болниците

Петков обяви война на вируса, кога ни затварят? | StandartNews.com

Нов модел за управление на ковид кризата представи министър-председателят Кирил Петков.

Той се включи олайн на конференция в Министерския съвет, ня която участваха още министърът на здравеопазването Асена Сербезова и просветният министър Николай Денков. В отговор на задаващата се нова сериозна вълна на пандемията правителството променя досегашния неясен подход, създава условия за максимално добро управление на рисковете и за повече прогнозируемост, улеснявайки максимално гражданите и бизнеса да планират ежедневието си, посочиха от кабинета.

Мерките за ограничаване разпространението на COVID-19 са разделени в четири етапа. При първия етап, при 50 процента заетост на интензивните легла в болниците, няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки - носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, зелен сертификат и тестване в училище.Към втория етап ще се премине при 60 процента запълнени интензивни легла в болниците. Такава е ситуацията в много от областите в България към момента. Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.При 70 процента заети интензивни болнични легла се преминава към третия етап от въвеждане на противоепидемични мерки. Публичните обекти ще работят с до 50 процента от своя капацитет заедно с изискването за зелен сертификат. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V и XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.Почти пълно затваряне на обществения живот се очаква при четвъртия етап на пандемичната обстановка, когато 80 процента от интензивните легла в лечебните заведения са запълнени. Тогава ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда. Детските градини ще останат отворени.

Основната цел на Плана е да бъде създадена адекватна организация за своевременно предприемане на необходимите действия, за да бъде ограничена заболяемостта от COVID-19, да се осигурят оптимални възможности за лечение на българските граждани, да се поддържа функционирането на основни за обществения живот сектори и служби, както и да се осигури постоянна, достоверна и актуална информация за обществото относно хода на пандемията, предприетите мерки и ваксинационния процес.Не на последно място документът ще даде възможност за предвидимост при планирането на политиките, свързани със социалните и икономическите мерки за преодоляване на последиците от пандемията. Националният план е подготвен на база задълбочен анализ на моментната ситуация и математически модели за развитието на пандемията. В изработването му са включени членовете на Националния пандемичен комитет, на Пандемичния ведомствен комитет на Министерството на здравеопазването, Главният държавен здравен инспектор и експерти, допълват от Министерския съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай