Петък,

10 станаха ловците в болница, яли суджук от глиган

От: стандарт, Булфото -
197
10 станаха ловците в болница, яли суджук от глиган
A
A
A

Над десет са вече ловците, които се тръшнаха от трихинелоза в болница, съобщава  bTV.

Всички те са яли дивечово месо след богат улов, но то е било заразено. Здравните власти ще работят по изясняване на случая. Засега е ясно, че става въпрос за повече от две фамилии.
По-рано стана ясно, че са се разболели една петима ловци от ЛРД „Сокол 1911“, което обединява авджиите в Благоевград и Симитли, по данни на вестник Струма.

Виж още: Топ авджии в болница след лов на глигани

Случаят е регистриран в дружинката на село Брежани, здравни експерти от няколко дни работят по него, информира директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов. Той уточни, че до момента са изследвани 29 души и служителите му продължават да взимат проби от възможни носители на заразата.

„Двама са в Инфекциозна болница – София с температура и болка в мускулите“, съобщи д-р Калоянов. Той обясни, че причина за заболяването е консумирано месо от заразено животно. Инспекторите са взели проби от суджуци и кайма и предположенията им са, че заразата е от суджуците, които са ядени сурови, без да претърпят термична обработка.

В ловните среди се говори, че причината за проблема е ловен излет, на който брежанските авджии повалили 4 глигана – два големи и два малки. Не е ясно дали проби от всичките отстреляни животни са дадени за изследване, въпреки че членове на дружинката твърдели пред здравните инспектори, че са спазили правилата.

Шефът на РЗИ информира още, че проверките им ще продължат и през идната седмица, като уточни, че сред изследваните до момента има хора и от Благоевград, и от Брежани.

Ръководителят на дружинката пък коментира, че ловът е бил преди месеци и се съмнява дивото месо да е причина за състоянието на хората.

Защо отстреляният дивеч не е даден за изследване преди консумацията на месото, засега не е ясно.

Трихинелозата е изключително опасно паразитно заболяване. То протича с отоци по лицето, постепенно покачване и задържане на висока температура, мускулни болки при гълтане, движение на очите, дъвкане, дишане и ходене.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com