Топ авджии в болница след лов на глигани

Яли заразено дивечово месо

Топ авджии в болница след лов на глигани | StandartNews.com

Петима души са с трихинелоза, след като яли заразено дивечово месо. Новината за разпространение на опасната болест е сред най-коментираните теми сред ловците в ЛРД „Сокол 1911“, което обединява авджиите в Благоевград и Симитли, съобщи Струма.бг.

Случаят е регистриран в дружинката на село Брежани, здравни експерти от няколко дни работят по него, информира директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов. Той уточни, че до момента са изследвани 29 души и служителите му продължават да взимат проби от възможни носители на заразата.

„Двама са в Инфекциозна болница – София с температура и болка в мускулите“, съобщи д-р Калоянов. Той обясни, че причина за заболяването е консумирано месо от заразено животно. Инспекторите са взели проби от суджуци и кайма и предположенията им са, че заразата е от суджуците, които са ядени сурови, без да претърпят термична обработка.

В ловните среди се говори, че причината за проблема е ловен излет, на който брежанските авджии повалили 4 глигана – два големи и два малки. Не е ясно дали проби от всичките отстреляни животни са дадени за изследване, въпреки че членове на дружинката твърдели пред здравните инспектори, че са спазили правилата.

„Директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Бащавелов ме информира, че месото е било изследвано при тях, но има и данни, че е носено в лаборатория в Кочериново, затова още не се знае категорично изследвано ли е цялото месо и къде“, обясни д-р К. Калоянов и предположи: „Явно не е изследвано цялото, защото няма как, ако от ОДБХ е установено, че пробата е с трихинелоза, хората да го ядат“.

Шефът на РЗИ информира още, че проверките им ще продължат и през идната седмица, като уточни, че сред изследваните до момента има хора и от Благоевград, и от Брежани.

Цената на ветеринарното изследване е 12 лв., а ако то включва и за африканска чума, е наполовина, информираха ловци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай