Персийската карта обръща световния ред

Персийската карта обръща световния ред | StandartNews.com

Иран може да сломи Ислямска държава и да разклати енергийните пазари

"Бъди лъв у дома и лисица в чужбина", казва една стара персийска мъдрост. Иранската ядрена сделка бе посрещната с радостни фанфари в големите световни столици. Гняв и разочарование обаче изразиха в Израел, Саудитска Арабия и сунитските петролни кралства в Персийския залив.

10-годишните преговори между Ислямската република и шестте световни сили, начело със САЩ, дадоха своите плодове, но всеки от основните геополитически играчи крие собствени надежди за пътя, който ще избере Техеран. В перспектива неминуемо някои от тях ще бъдат излъгани и ще загубят доста от изправянето на крака на 80-милионния шиитски колос.
Погледнато от камбанарията във Вашингтон вчерашното споразумение слага край на 35-годишната вражда, започнала след Ислямската революция на имам Хомейни през 1979 г. Първото нефтено-газово ембарго бе наложено от САЩ веднага след щурма на американското посолство в Техеран. През 1980-те санкциите бяха разширени във военната и търговската сфери. През миналото десетилетие напрежението нарасна покрай иранската ядрена програма, за да се стигне до безпрецедентното изключване на Техеран от световната система за международни разплащания SWIFT, което опустоши иранската икономика. Довечера САЩ официално титулуваше Иран "най-големият държавен спонсор на световния тероризъм" и главен център на "оста на злото".

Няколко са ключовите причини, поради които президентът Обама реши да свали примката от врата на аятоласите.
Първата е обявената в Америка за стратегическа заплаха №1 - Ислямска държава. В последните месеци щатските ВВС воюват рамо до рамо с частите на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция срещу отрядите на ИДИЛ в Ирак и в Сирия. Стана ясно, че само обучените и

въоръжени от Техеран шиитски милиции са способни да надвиват джихадистите

"Иран е единствената страна, която може да се противопостави на терористичната групировка ИДИЛ", отбеляза наскоро и бившият главсек на НАТО Хавиер Солана. Френският президент Оланд пък изрази очакванията си Иран да окаже нужния натиск над своя храненик Башар Асад за спирането на гражданската война в Сирия. Отделно потайният режим на аятоласите провежда патронаж над различни шиитски въоръжени формирования в региона - като "Хизбулла" в Ливан, "Хамас" в Ивицата Газа и движението на хутите, завладяло обширни части от Йемен. Несъмнено Обама ще се стреми да осигури стратегически баланс на силите, ако може без да жертва традиционните си приятелства с Израел и саудитците.
Втората цел, преследвана от Белия дом е отслабването на Русия чрез изтласкването й от енергийните пазари в Европа. Роля за това ще изиграе пускането на иранските горива на и без това преситения пазар. По последни данни Иран притежава вторите в света находища от суров нефт и четвъртите от природен газ. В средносрочна перспектива тези енергоносители трябва да захранят и европейските страни, като съкратят дела на "Газпром". Отделно

свалянето на цените на горивата ще удари руския бюджет

Въпреки вероятните икономически щети, Кремъл през последните години бе най-силният застъпник за реабилитацията на Ислямската република. Владимир Путин виждаше в Техеран освен пазар за модерните руски оръжейни системи и партньор в развитието на атомната енергетика, също и съмишленик по силата на яростната антиамериканска пропаганда, излъчвана от шиитското духовенство досега. От трета страна, Китай също удари рамо на Иран, тъй като го считаше за жизненоважен елемент за енергийната си сигурност - някои от големите иранските газови и нефтени находища се разработват от китайски компании.
На другия полюс е настроението в Израел. Техният премиер Нетаняху винаги е бил срещу сделката и сега я нарече "историческа грешка". Според него иранците ще изпързалят международната общност и по-скоро рано, отколкото късно ще се сдобият с атомна бомба. Те помнят, че от години иранските ръководители не крият, че една от историческите им задачи е
"да изтрият от лицето на земята Израел",
а някои от най-кървавите атентати срещу израелски обекти бяха извършени от финансирани и командвани от Иран терористични групи.
Най-големият кошмар преживява Саудитска Арабия, която се вижда обкръжена не само от шиитски обръч, но и от "блудните синове" от ИДИЛ. Иранците скоро ще получат достъп до $ 100 млрд. от замразените си авоари и заедно с енергийната рента и напиращите инвеститори страната бързо ще възстанови икономическата си мощ. Стоплила отношенията със Запада, Ислямската република ще се превърне в регионална суперсила, от чиито бъдещи действия зависи развитието на редица заплетени сюжети - световните пазари на горива, борбата срещу ИДИЛ, засилването на шиитската коалиция, бъдещето на Кюрдистан, включително и сигурността на Израел. Отсега обаче е трудно да се предвидят редица на действия намиращата се под духовното попечителство на аятолах Хаменей страна. Навъртялата повече от 2500 г. персийска цивилизация стремително се завръща на световната сцена, готова да следва собствения си дневен ред, който може да се окаже в пълен разрез с интересите на основни глобални играчи.
"Както най-доброто вино става на най-кисел оцет, така и най-любимият може да се превърне в страшен враг", гласи друга персийска поговорка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай