Персенски: За първи път ще имаме 3 пътеки за продължително лечение

Персенски: За първи път ще имаме 3 пътеки за продължително лечение  | StandartNews.com

Около 3 500 легла в цялата страна от общо 38 хиляди ще бъдат преобразуване от легла за активни лечение в легла за долекуване. За първи път ще има клинични пътеки за продължително лечение – след инфаркт, инсулт и след хирургична операция, съобщи в Кърджали зам. –министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, който откри обновеното отделение по хемодиализа в МБАЛ"Д-р Атанас Дафовски".

Д-р Персенски обяви , че предстои да бъде представена новата Националната здравна карта, след което ще бъде предложена за обществено обсъждане. Така здравната каса вече не е задължена да финансира всички болници, а само тези, от които има нужда населението в различните региони. Там, където има повече лечебни заведения, ще се решава по критерии с кои от тях да бъде подписан договор.

„Към момента България разполага с 38 000 болнични легла, което прави по 7 на 100 000 души население при стандарт в Европа от 4. Затова една десета от тях или 3 500 ще бъдат преобразувани от легла за активно лечение в легла за продължително лечение", посочи д-р Персенски.

С 12 ще бъде намален броят на леглата за активно лечение в здравните заведения в област Кърджали. Това се предвижда с влизането в сила на Националната здравна карта. Зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски бе категоричен, че няма да се закриват общински лечебни заведения в страната. По думите му по -големият проблем, който може да възникне за тези болници, е свързан със специалистите. „ Не може да бъдете „лекувани от дипломи". Тук не става въпрос за кадърни или некадърни лекари, а за такива, които официално се водят на работа, но които формално не са на място", коментира д-р Адам Персенски, зам.- здравен министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай